Събота, 27 Юли 2024
    
Бургас Спорт

Една от двете спортни Наредби на Бургас е готова

  25.07.2024 16:36  
Една от двете спортни Наредби на Бургас е готова

Георги РУСИНОВ

 

Голям проблем в последните години за спорта в Бургас е финансирането на клубовете, за което мнозина изразяват недоволството си от неравнопоставеност. Индивидуални спортисти се чувстват пренебрегнати за успехите, които постигат за разлика от отборните спортове и то не всички. Недоволството стигна точка на кипене при приемане на новия бюджет за спорта за тази година, когато в общо писмо доста хора от бургаския спорт изразиха желание за промяна на Наредбата. Тъкмо встъпилият в длъжност тогава заместник-кмет Манол Тодоров обеща, че промени ще има и че е мислено върху тях още преди протестното писмо.

Юли месец една от двете Наредби, за които той, администрацията и Спортната комисия поеха ангажимент да променят, е факт – тази за финансирането на Спортния календар на Бургас. Тя премина през всички комисии в Общински съвет, предстои гласуването й и на сесия идния вторник.

Наш репортер разговаря с Манол Тодоров след заседанието на Спортната комисия. Той коментира, че където е трябвало са нанесени необходимите корекции по нормативния акт.

„Около четири месеца и половина се работи по тази Наредба. Започнали сме много рано, многократни срещи и заседания е правила комисията задно с моето участие, качили сме я за обществено обсъждане, 30 дни е стояла на сайта и в този период всеки един можеше да даде предложения по документа. Бургас е много притегателна сила за спортни мероприятия, особено през летните месеци. С идеята да имаме възможност за най-голям брой качествени мероприятия, държа да подчертая, сме променили някои от нещата. Преди да започнем да работим по Наредбата със Спортната комисия, попитахме всички клубове в Бургас какво биха променили и какви допълнения да направим. Съобразили сме се с всички техни искания“, заяви той.

Идеята е Бургас да става още по-привлекателен за организатори на големи първенства. Освен Европейското първенство по кудо догодина, заместник-кметът обяви, че се надява на още две много големи спортни събития.

„Важно е да има и необходимия мониторинг за организаторите, защото харчейки публични средства, ние искаме те да са за качествена спортна услуга и събития, както и да докараме в града качествени спортисти, които да вдигат интереса към Бургас. От април месец насам съм разговарял с доста хотелиери, които казват, че е добре, че има събития преди и след сезона, защото до голяма степен се пълнят хотелите. Което пък значи пазаруване в магазини, хранене в ресторанти. Само по този начин си мисля, че на този етап можем да удължим туристическия сезон и това се случва. Постарали сме се да е доста обемна Наредбата, доста подробна. Говорил съм с мои колеги от общините Пловдив, Варна и други, които дават за пример нашата Наредба. Неслучайно Бургас всяка година има около стотина мероприятия в Спортния календар“, каза Тодоров.

Много сублимни моменти, в които да е имало противоречия е нямало.

„Главното за нас е било как да защитим финансите, как да привлечем по-големи спортни събития за въпросните финанси. Имаше обсъждания и дискусии много, които според мен доведоха до най-добрия резултат. Виждате, че комисията е 9 души, сега ще стане 11. Аз такава голяма комисия не си спомням да е имало в Общински съвет. Това показва само едно по-голямо представителство“, категоричен е той.

Заместник-кметът наблегна на това, че мониторингът и контролът се засилват. Работата по втората и по-важна за спорта наредба – тази за субсидирането на клубовете, започва веднага, обеща той.

„Тук отново влизаме в обсъждания със Спортната комисия, където водеща роля ще има Иван Станев. Ще коментираме и с други колеги, затова правим една оперативна група. Планът ни е октомври, или началото на ноември тази Наредба да влезе за гласуване в Общински съвет и следващата година всъщност субсидирането на спортните клубове да бъде по нея. Сегашната Наредба е остаряла, тя не е добре направена за поощряването на високото спортно майсторство, а е изцяло за масовия спорт. Това е чудесно – имаме над 130 спортни клуба в Бургас. Но трябва да обърнем малко внимание наистина и да разделим частта с високото спортно майсторство. Част от клубовете, които имат индивидуални спортове, не бяха доволни в началото на годината от разпределението на средствата. Аз се срещнах лично с всеки един от тях и ги попитах какви са им препоръките. Има доста такива и с голяма част от тях ще се съобразим. Надявам се крайният резултат да е една добре работеща Наредба за следващите между 5 и 8 години, защото времената се сменят, трябва да се сменят и нормативните документи“, обясни Тодоров.

Председателят на Спортната комисия Красимир Калудов каза, че още от ден първи в комисията са си казали, че се получава буксуване със старите Наредби.

„Сблъсъкът винаги е идвал от конфликта дали развиваме елитен спорт, или масов спорт. От там пък едни клубове получават повече за сметка на други и спорят помежду си. Затова решихме да променим и двете Наредби. Тази специално за Спортния календар почнахме да мислим промени по нея още от декември. Наистина 4 месеца я работим. Неслучайно всички сме съвносители от комисията. Имаше много клубове и спортисти, които участваха в нейното създаване, юристи от общинския юридически отдел. Помагаше ни много председателя на Общински съвет Михаил Хаджиянев, ресорният заместник-кмет Манол Тодоров, началникът на отдел „Спорт“ Веселина Деведжиева. Тя свърши страшно много работа, за да се случи тази Наредба, за което всички ние трябва да й благодарим. Тя е човекът спорт“, посочи той.

Според него важното е, че от тук нататък всяко едно събитие, което се провежда и е подкрепено финансово от Община Бургас, трябва да става ясно, че е подкрепено от администрацията. Така бургазлии щели да знаят, че парите от данъците им, насочени за спорт, се харчат за конкретни неща.

„Още един важен момент е, че ако се провежда Балканско, Европейско или Световно първенство в Бургас, то ще може да получи финансиране до 100 000 лева. Но те няма да бъдат дадени на куп в началото и да пожелаем успех на организаторите, за да може някой от нашите съграждани да каже, че според него това събитие струва по-малко. Затова ще даваме първи транш, който ще обезпечава започването на състезанието и втори транш, който ще покрие действителните разходи. Ще има изключително строга отчетност и контрол върху разходването на средства. Няма да има вариант да дадем повече пари за нещо, което е струвало по-малко. Община Бургас и колегите ми от Общински съвет застават изцяло зад бургаския спорт“, заяви Калудов.


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Българският писател и парижанин Димо Райков с думи за откриването на Олимпиадата
  27.07.2024 12:41      

Българският писател Димо Райков, който е роден в Малко Търново, но от 35 години живее в г