Събота, 27 Юли 2024
    
Култура

Саркофагът, открит на плажа край Варна - 4 г. е бил барплот в заведение

  25.07.2024 17:35  
Саркофагът, открит на плажа край Варна - 4 г. е бил барплот в заведение

Античният саркофаг, който беше открит преди дни на плажа на курорта Св. Св. Константин и Елена край Варна е бил в продължение на 4 г. ..... барплот в един от най-емблематичните плажове в комплекса - Rajana beach.

От снимки, разпространени в интернет и социалните мрежи се вижда как масивната находка служи за маса, около която се вихрят купони ден и нощ още от 2020 г.

В началото на този сезон плажът и барът са ремонтирани и имат нов облик.

Вероятно саркофагът е преместен от летния бар Rajana beach до южния плаж в комплекса, който е собственост на  "Холдинг Варна".

Според запознати, старината е била там от месец май и нищо чудно да не е била "намерена" от бившия полицай, а просто да е стояла в очакване на ново амплоа.

Междувременно, възможно е собственици и дизайнери през цялото време да не са разбрали нейната ценност, и да са я оставили по някаква причина на плажа на метри от почивната станция на МВР, след като тя е изпълнила предназначението си като барплот.

Към момента реставраторите не могат да кажат със сигурност дали саркофагът е автентичен.

Все още имаме някакви резерви, но изглежда, че е автентичен", коментира археологът от РИМ Варна Александър Минчев.

Почистването на повърхностите от фасадната боя става бавно, има поправки по него с мазилки. Имам съмнения дали е истински, но ми трябва време, за да съм сигурен, каза за "24 часа" реставраторът Милен Маринов, който ръководи екипа от специалисти и стажанти.

Източник:"24 часа"


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Българският писател и парижанин Димо Райков с думи за откриването на Олимпиадата
  27.07.2024 12:41      

Българският писател Димо Райков, който е роден в Малко Търново, но от 35 години живее в г