Събота, 27 Юли 2024
    
Бургас

По-ниски и по-малки сгради в бъдещото разширение на Крайморие

  26.07.2024 11:45  

  flat.bg

Георги РУСИНОВ

 

Разширението на квартал „Крайморие“ да се случи с ограничения във височината и площта на сградите. Това предлага общинска администрация в лицето на заместник-кметът по строителство инж. Чанка Коралска в докладна записка. В заседанието на постоянната комисия по устройство на територията документът предизвика дебати между членовете на комисията, главния архитект Тихомир Райчев и директорът на отдел „Устройство на територията“ Николай Цоцомански.

Виждането на общината е бъдещите сгради на първа линия да са максимално високи до 8 метра, без възможност за терасовиден етаж, а в останалите части до 10 метра, отново без терасовиден етаж. Въвежда се и ограничение в площта, която е до 300 кв. метра. Досегашните параметри позволяваха строителство до 10 метра на първа линия и 15 в останалата част на квартала.

Посочва се, че за територията е налице значителен инвестиционен интерес, който налага необходимост от актуализиране и прецизиране на устройствените предвиждания за северната част от територията в предвиденото разширение на Крайморие.

Главният архитект обясни, че с направените предложения ще се вмъкне въздух между сградите и ще запаси характера на квартала с по-малки къщички до 2-3 етажа.

Арх. Дилян Георгиев представи становище на Камарата на бургаските архитекти, което сочи, че: „300 квадрата е неприложимо за по-голямата част, защото е написано за жилищни сгради, което означава, че всяка една нежилищна сграда може да се разпростре и да си постигне максималния кинт“.

Георги Манев атакува администрацията и посочи, че с такива предложения за ограничаване се ощетяват хората, които тепърва ще инвестират, а останалите досега са имали възможност за по-мащабно строителство, което е било позволено. Строителният предприемач посочи, че няма нищо страшно във високите сгради, защото давали много по-голяма възможност за озеленяване, но се съгласи, че трябва един квартал да има обща визия. По думите му по-добре би било докладната да се отложи, да се проведат срещи и да се разясни повече темата и тогва да се предложи наново

Урбанистът Цоцомански заяви, че огромна сграда, „колкото половин квартал в Крайморие“ вече е налице на север от Крайморие.

„Тя доминира брутално в силуета на града и край морето“, уточни той и посочи, че решението в крайна сметка е в ръцете на общинските съветници, администрацията била готова да нанесе промени в позволената площ.

Дебатите продължиха в същия дух, но в крайна сметка комисията подкрепи докладната на инж. Чанка Коралска. Предстои гласуването й на сесия.


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Българският писател и парижанин Димо Райков с думи за откриването на Олимпиадата
  27.07.2024 12:41      

Българският писател Димо Райков, който е роден в Малко Търново, но от 35 години живее в г