Събота, 27 Юли 2024
    
Общество

Конституционният съд поряза Радев

  26.07.2024 14:44  
Конституционният съд поряза Радев

 В петък ще чуем най-дълго чаканото решение на 12-те съдии - както “24 часа” прогнозира: В съдебната система се връщат старите правила, а служебното правителство ще се конструира по новите

Конституционният съд ще огорчи с най-дълго чаканото си решение както президента Румен Радев, така и бившия лидер на “Да, България” Христо Иванов.

12-те най-висши съдии у нас в четвъртък сутрин са подписали 200-те страници мотиви, които обаче ще бъдат обявени в петък.

Неофициално пред “24 часа” достоверни източници потвърдиха прогнозите, че с 9 от гласовете на съда отпадат почти 90% от промените в конституцията, свързани със съдебната власт - прокуратура и Висш съдебен съвет, които бяха приети от парламентарното мнозинство между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Едва трима, сред които и новите конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков, са подкрепили съдебната реформа, която бе голямата кауза на Христо Иванов, но са се оказали малцинство.

Гласовете на 12-те конституционни съдии са останали 6:6 по темата за служебното правителство. Това означава, че то ще се избира по новите правила и Румен Радев ще трябва да се съобрази с късата листа за премиери, определена му от депутатите, или да остави шефа на Сметната палата Димитър Главчев, който е част от нея, да ръководи кабинета до поредните избори.

Двама опитни юристи, които се въздържат да говорят публично по темата дали Десислава Атанасова е трябвало да си направи отвод, бяха категорични, че това не е било необходимо. Според категоричното им мнение 12-те съдии нямат право на “въздържал се”, а освен това бившата шефка на парламентарната група на ГЕРБ не е променила своято позиция за промените в Конституцията, които е гласувала и като политик в Народното събрание, и като конституционен съдия. Затова публичните призиви към нея да се въздържи са били несъстоятелни.

В петък Конституционният съд ще огласи своята позиция към промените в основния закон на държавата, ще обяви и становището си по механизма за разследване на главния прокурор, става ясно от сайта на съда. По тази промяна КС беше сезиран преди повече от година от бившия главен прокурор Иван Гешев. Очакванията бяха, че съдът ще се произнесе почти едновременно по двете дела, но не и че ще бъде в едно заседание.

В четвъртък е останало да се изчете последно т.нар. "редакторски лист", който трябва да бъде изпратен до Държавен вестник за публикуване и в петък, в 10 часа ще бъдат обявени решенията. До този час никой не очаква промени в позициите на някой от 12-те съдии.


Източник: 24 часа


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Българският писател и парижанин Димо Райков с думи за откриването на Олимпиадата
  27.07.2024 12:41      

Българският писател Димо Райков, който е роден в Малко Търново, но от 35 години живее в г