Събота, 27 Юли 2024
    
Култура Мнения

Мери от „Мери бойс бенд“ амбицирала заместник-кмет да участва в конкурса за песен „Бургас и морето“

  27.07.2024 09:59  
Мери от „Мери бойс бенд“ амбицирала заместник-кмет да участва в конкурса за песен „Бургас и морето“

Ренесансова личност. Нейко Генчев е космополит, музикант, текстописец, пробива в американските кънтри класации

 

Силвия Шатърова

 

Нейко Генчев е издател, преводач, полиглот, автор на специализирани публикации и книги, композитор и текстописец, преподавател във Великотърновския университет, от няколко години е заместник-кмет по култура и недвижимо наследство на община Велико Търново, като графичен дизайнер е на път да участва за „Гинес“, направил е над 7000 корици на книги.

Как съчетава всичко това? Обяснява простичко: „Всеки човек намира време за всичко, въпрос на организация, в денонощието има 24 часа“ и продължава:

„Аз обичам родния си град, обичам го като живо същество. Той е духовната столица на България и искам да дам каквото мога. Радвам се, че и хората го оценяват“.

Неговите съграждани от артсредите говорят с уважение и възхищение за него, обобщавайки го с думите: „Висока топка е!“ Известен е и с певческия си талант, а в „Бургас и морето“ участва с авторската си песен „Да отидем там“. 

Преди всичко обича музиката, пише текстове за песни, пее и свири на китара. Известен е с артистичния псевдоним Барни Есвил и бележи забележителни успехи в кънтри класациите в Съединените щати и Европа, казва, че си играе с жанровете – кънтри, рок, балади. „Да отидем там“ е типичен летен шлагер.

Да участва в конкурса с тази песен го амбицирала Мария Мутафчиева от „Мери бойс бенд“. Тя му дала идеята, след като чула песента. „Аз нямаше да се сетя и да събера смелост, тя даде идеята и аз се замислих сериозно. Привлякох и други приятели за песента“, казва той пред „Черноморски фар“.

Текстът на песента е на Джина Дундова-Панчева, аранжиментът на Максим Горанов и Георги Милтиядов, музиката и изпълнението са на Нейко Генчев.

„Радвам се, че аранжиментът е с бургаско участие на Музиканта на годината – Георги Милтиядов, включи се и Максим Горанов и така се събрахме различни поколения, но абсолютни единомишленици!“, каза Генчев.  

Той допълва, че ще се радва ако песента стане по-популярна, независимо че е адресирана към Бургас. В плановете му са да бъде записан и видеоклип, за да я видят повече хора.

„Песничката е непретенциозна, но е хубава и заслужава да донесе радост на повече хора“, казва още Нейко Генчев.

Освен с Мери, Генчев има много близки приятели бургазлии, и то все известни.

Бургаската връзка тръгва преди време след като издателката и бивш главен редактор на „Черноморски фар“ Румяна Емануилиду отпечатва книгите на Стефан Диомов в неговото издателство. След това ги запознава и оттам е приятелството между двамата. Оказва се, че са почти астрални близнаци, близки по мисъл, усещане и дух.

Генчев пробива с негови две песни в музикалните кънтри класации на Америка.

Песента „Здравей, как си приятелю“ в дует с младата кънтри звезда от Нешвил Сара Харалсън постигна голям успех, като и кънтри версиите на „Приятели“ и „Живей за мига“ на Росица Кирилова.

„Това беше мой план, да представим вечните български хитове на западната публика, защото тя всъщност няма никаква информация за тях. Те постигнаха големи успехи! Радвам се, че и първата ми авторска песен се представи добре, задържа се 13 седмици в Country Top 40. Аз вече имам кънтри група и ще гостуваме в Нешвил. С моята дуетна партньорка Сара планираме да участваме в 12 фестивала.

Пробива първо с песента на Роси Кирилова, а след това двете песни на Стефан Диомов стигнаха до 15-о и 13-о място.

Това е нещо нечувано, в тази класация до този момент не е стигала песен извън англоезичния свят, а на мен ми стана навик да присъствам. Имаме си нашите фенове от целия свят, получил съм над 300 писма. Това са милиони слушатели, 1000 радиостанции разпространяват тази класация“, казва Нейко и се подготвя за срещата с публиката в неделя в Бургас.