Събота, 27 Юли 2024
    
Култура

Тв водещият Костадин Филипов с две песни по негови текстове на „Бургас и морето“

  27.07.2024 11:08  
Тв водещият Костадин Филипов с две песни по негови текстове на „Бургас и морето“

Дона МИТЕВА

Телевизионният водещ, журналист и поет Костадин Филипов за първи път участва като текстописец в „Бургас и морето“. Той е автор на текстовете не на една, а на две песни. Това са „Светлина“, която се изпълнява от любимия на всички бургазлии вокален ансамбъл „Фортисимо“. Музиката и аранжиментът на тази песен са на Милен Македонски. Другата песен е „Просто любов“ и се изпълнява от дует „Аморе“ – Глория и Иван Пенчеви, които са солисти на Държавна опера – Русе. За тях се казва, че са най-влюбения дует в страната. Музиката и аранжиментът са на Светослав Лобошки.

За писането на текстовете и за връзката с музикантите Костадин Филипов разказва:

„Песента за „Фортисимо“ я писах миналия октомври. Тогава направихме песента, която бе фиксирана, че ще е конкретно за „Бургас и морето“.

Композиторът Милен Македонски ми изпрати една прекрасна мелодия, която веднага ме вдъхнови. Той ми даде насоки – текстът да е волен, да лети, да докосва всички – да е общочовешки – за хората като цяло. Това ми беше достатъчно да развихря фантазията си. Наистина мелодията ме водеше. Текстът стана много бързо“,

Поетът е убеден, че и на живо, на сцената момичетата и момчетата от „Фортисимо“ ще направят техните си движения, които ще допринесат още повече за внушението на песента.

„Разчитам на това, че те ще дадат всичко от себе си, защото песента им лепна като ръкавица. И тя ще докосне сърцата на публиката в Летния театър на Бургас, а съответно по-нататък и на зрителите на бТВ, защото знам, че на по-късен етап конкурсът ще се излъчва.

Филипов изрази надежда, че песента „Светлина“ ще напусне рамките на Националния конкурс „Бургас и морето“ и ще има свой живот:

„Още повече се надявам да направим видеоклип на тази песен. Тя да тръгне по радиата и да се върти по музикалните телевизии, което пък вече ще бъде атестат за това, че я харесват хората. А и нали това е целта на една песен – да я слушат много хора, да ги докосва, тя да се споделя органично, да няма реклама. Защото, знаем, има много песни, които се рекламират от всякъде, имат милиони гледания, но въпросът е това да става органично. Т.е. всеки да споделя тази песен, да поздравява близки и приятели с нея. И тя постепенно да придобива общественост“.

За другата песен, която дует „Аморе“ също прекрасно изпълняват, и то с много чувство, Филипов споделя, че също е писана специално за тях. „Тук процесът е обратен – дадох текста, пък Светослав Лобошки направи музиката. Така че двете песни са писани по различен подход.

Дуетът хареса първо текста, след което пък и Светльо се впечатли от текста.

Изпълнителите сигурно са му казали, че искат да звучи по-шлагерно песента. Защото от всичките десет песни, смея да твърдя, че тази на дует „Аморе“ е най-шлагерната. Тя наистина ще докосне публиката – няма как хората да останат безразлични към припева особено. А и към внушението на този текст, защото той е много личен. Аз съм написал за моето детство, за родната къща, че прилича на дете любовта. Защото наистина загубим ли детството в себе си, любовта може и да не ни връхлети никога. И в този смисъл тя е по-автобиографична като текст. Надявам се и тя да се хареса на зрителите и на хората, които дойдат да подкрепят любимите си изпълнители в Летния театър на Бургас на 28 юли“, споделя авторът.

В конкурсния ден Костадин Филипов ще бъде в Бургас, в Летния театър: „Няма как да не бъда, защото за първи път ще участвам в „Бургас и морето“ и смея да твърдя, че от 10 песни две да са по мой текст – това е наистина силен старт. Защото за първи път си позволявам да  кандидатствам с песни в националния конкурс“.