Неделя, 28 Юли 2024
    
Култура

Поетесата Надежда Захариева-Дамянова: Като гледам колко много нещастия се случват, се радвам, че нашата песен е по-закачлива

  28.07.2024 11:00  
Поетесата Надежда Захариева-Дамянова: Като гледам колко много нещастия се случват, се радвам, че нашата песен е по-закачлива

 

Георги РУСИНОВ

 

Един от текстописците в тазгодишния конкурс „Бургас и морето“ е поетесата и писателка Надежда Захариева-Дамянова – съпруга на покойния голям автор и поет Дамян Дамянов. Неин е текстът към песента „Ще ме вкараш в грях“ в изпълнение на Илия Ангелов. Оказва се обаче, че тя самата дори била забравила за този текст, тъй като го е писала преди много време.

„Илия ми прати песента да я чуя. Тя е една шеговита песен. Аз много отдавна не се занимавам с писане на текстове. Благодарих на Илия, че възкресява една шеговита, весела песен. Лично аз не очаквам чудеса в класацията. Но нали има един олимпийски принцип, че човек трябва да участва в едно олимпийско състезание не непременно да получи награда, а заради самото участие. Затова дадох благословията си на Илия. Не знам с какви други песни се състезава, обаче. Предполагам, че ще има много хубави песни, защото това е конкурс, който винаги съм харесвала. Мисля, че и тази година ще бъде много хубав и се радвам, че ще участвам. Съдбата на песента ще я решат журито и публиката“, сподели тя пред репортер на „Черноморски фар“.

Според нея в живота има достатъчно драми, за които да се пее непрекъснато в песни, затова този текст не е нещо сърцераздирателно.

„Малко се получава като един поет, който не е на мода, но има един хубав стих: „…и нашта мъка ненаписана, сама в пространството ще скита“, препрати Дамянова към творбата на Никола Вапцаров „История“ и продължи:

„Като гледам колко много нещастия се случват – и природни, и лични, затова се радвам даже, че нашата песен е по-скоро закачлива и весела и няма да натоварва слушателя. И във фолклора има за всички човешки чувства по нещо – и драматични, и сатирични, и весели“.

За финал тя пожела успех и голям интерес към фестивала „Бургас и морето“.

„И да спечели най-добрата песен“, завърши Дамянова.