Неделя, 28 Юли 2024
    
Общество

Четири са вече жертвите от взривовете в Елин Пелин

  28.07.2024 12:11  
Четири са вече жертвите от взривовете в Елин Пелин

Четири станаха жертвите на взривовете край Елин Пелин. Днес на местопроизшествието са открити две силно обгорели тела, за които се предполага, че са на двамата мъже, за които се знаеше, че са били в складовете при възникването на инцидента, съобщиха от Окръжната прокуратура в София. Предстои извършването на действия по разпознаването им.

Малко след 10.30 ч. следователи, екипи на пожарната и специализирани части на МВР, започнаха оглед на складовете. Огледът на местопроизшествието ще продължи през целия ден.

Припомняме, че в четвъртък взривове и огромен пожар разтърсиха района на Елин Пелин. Експлозии погълнаха намиращите се там складове за фойерверки. Засега е ясна самоличността на две от жертвите - специалистът по пиротехника доцент Петър Шишков и 20-годишната му дъщеря.

По-рано в неделя вътрешният министър Калин Стоянов даде брифинг и заяви, че вече трето денонощие има продължаващи гърмежи. 

„Вчера колегите от специализирания отряд за борба с тероризма влязоха тежко оборудвани, огледаха склада, който не се взриви и от който се страхувахме. Вътре има доста високо технологични изделия. Следва да направим всичко възможно да не предизвикаме взрив. Колегите обезопасиха терена. Стените му са здрави, спазени са всички изисквания при строежа. Беше компрометирана само и единствено входната врата”, поясни министърът на вътрешните работи. 

В сградата е имало сериозно видеонаблюдение, но камерите са били вътре и са напълно изгорели, твърди още вътрешният министър.

По време на взривовете в складовете е имало още едно момче, което е успяло да оцелее.

„Стеснихме целия кръг от хора, които са били там. Има двама свидетели очевидци - охранителят, който е извел доц. Шишков и дъщеря му, и още едно младо момче - късметлия, който е бил на мястото на произшествието. В продължение на 20 минути е бил вътре, докато се е развивал пожарът. Той каза, че първоначално е влязъл в един микробус, за да се скрие. Колата се е запалила впоследствие, а момчето е избягало под оградата, спира случаен автомобил, който го закарва до гарата, откъдето се обажда на майка си. Тя идва да го вземе и се прибира вкъщи. След това малко безотговорно просто си пуска телевизора. А, ние през това време се опитваме да разберем кой е бил по това време в склада. Все пак родителите на момчето са могли да проявят отговорност и да ни потърсят, а момчето трябваше да остане тук и да съдейства на властите. Той не е бил служител на фирмата. Все още не е ясно какво е правило там след края на работното време. Има много факти, които да се установяват. Ще има дълго разследване”, допълни Стоянов.

„Собственикът на склада е декларирал, че в единия от складовете има специализирана техника, която, ако се взриви, ще е в пъти по-силно от основния взрив до тук”, каза още той. 

По думите му складовата база е на една от най-сериозните фирми в бранша за пиротехнически изделия.

„Работи със стоки от Китай, Индия и Италия. Фирмата се занимава с износ. Има много магазини в страната, които са сериозно заредени. Ще се установи какво е имало по документи и каква е реалността“, коментира Стоянов.

Източник: Нова ТВ