Неделя, 28 Юли 2024
    
Бургас Култура

„Ти ми обеща“, родена на детски лагер

  28.07.2024 14:21  
„Ти ми обеща“, родена на детски лагер

Георги РУСИНОВ

 

Няма друг такъв проект сред песните в конкурса. В това е убеден композиторът Петър Алексиев. Той участва като текстописец в песента на Вокален ансамбъл Highligths „Ти ми обеща“. Негови са и музиката, и аранжиментът. Интересната история за написването на текста и създаването на музиката към него той разказа пред репортер на „Черноморски фар“.

Оказва се, идеята се ражда по много красив начин. Всички изпълнители в ансамбъла взимат участие в написването на текста и музиката.

„В школата Highlights провеждаме всяко лято лагер за деца. Една от творческите задачи, които имахме, беше да направим песен. Всъщност в текста са участвали всички деца, които бяха на лагера. Посланието, което искахме да предадем, защото за съжаление знаете, че стават големи, отлитат от България, но където и да се намират, да могат да разчитат един на друг и както са си обещали, винаги да бъдат заедно“, каза той.

Алексиев казва, че е със смесени чувства от цялата колаборация, тъй като му отнема доста време да запише 20 деца.

„Знам колко силна енергия имат като са отбор и се надявам където и да се намират по света, да си спомнят с най-огромно щастие колко им е било хубаво като са били заедно. В школата има деца от най-различни градове от България, едни от най-добрите таланти. Тиймлидер на школата е Искра Милкова, тя е вокален педагог на повечето от тях. Аз се занимавам с вокалния ансамбъл от три години“, посочи композиторът и продължи:

„Фактически ние буквално първото лято, което бяхме заедно, написахме песента. Те бяха малки още. Един такъв проект много трудно се реализира, защото отнема доста време. Тук става въпрос за 20 деца, които вече са дами. Някои спечелиха и телевизионни формати. Отделно от това съм записал и софийски солисти и китара, аз свиря на пианото. Докато се стигне до завършения вид на проекта ми отне около три месеца. Самото написване на текста на песента стана в рамките на няколко дни на лагера, когато бяхме заедно. Той се раждаше взаимно, всеки имаше идеи и всеки имаше задачи преди да си легнат да мислят върху текста. Може би всеки е дал идея за поне по един ред от самото стихотворение, за да стане готово в този си вид. Музиката вървеше паралелно с това. Затова съм щастлив, че децата взеха участие в процеса, защото за тях това е един доста голям старт“.

Заради по-сложния проект, Алексиев е сигурен, че ще бъдат отличени, тъй като продуктът е доста по-различен. На въпрос дали трябва промяната в конкурса „Бургас и морето“ да продължава, като се има предвид, че през последните години навлизат и по-различни стилове от шлагерната песен и все по-млади участници го печелят, композиторът отговаря:

„Аз през годините сигурно имам 6-7 награди от фестивала, така че мога да кажа, че съм част от промяната, която се усеща и е неизбежна. България ражда страхотни таланти, разликата в поколенията много бързо се променя. Ето аз съм 10 години по-голям от тях и усещам разликата. Така че ние неизменно трябва да се променяме и мисля, че е за добро. Много се радвам, че на конкурса в последните години печелят млади хора. Това трябва да се усети не само в музикален план, а в цялата държава, за да тръгне в по-добра посока“.

Алексиев отчита важността на „Бургас и морето“, който през годините е бил трамплин за не една и две български звезди.

„Аз съм щастлив, защото това е може би единственият конкурс, който остана в България, и се радвам, че Общината продължава да го подкрепя. Бургас като град се развива в една доста културна посока. Надявам се чистата енергия на децата да се усети като дойдем на място. В момента тренираме суперздраво и мисля, че ще се усети на живо“, категоричен е той.


Анкета

Мнения

Култура Мнения
  28.07.2024 15:37      

„Аз през живота си съм написал над 500 песни, но толкова хубава песен ме е яд, че н