Неделя, 28 Юли 2024
    
Бургас Култура

Момчето, което говори с морето се чувства пренебрегнато от „Бургас и морето“

  28.07.2024 17:12  
Момчето, което говори с морето се чувства пренебрегнато от „Бургас и морето“

Организаторите се отнасяли равнодушно и безразлично към Панайот Панайотов, изпял великата песен на бургаския тандем Константин Ташев и Недялко Йорданов

 

Георги РУСИНОВ

 

Един от лауреатите на конкурса е родната звезда Панайот Панайотов. През 1980-а печели тогавашния конкурс „Бургас, морето и неговите трудови хора“ с песента „Момчето, което говори с морето“ по музика и аранжимент на Константин Ташев и текст на Недялко Йорданов. Репортер на „Черноморски фар“ потърси айтозлията/сливналия за коментар за това какви спомени му носи това участие преди 44 години, как вижда развитието на конкурса през годините.

Любимецът на поколения българи, който преди няколко месеца чукна 73 години обаче не пожела да говори за конкурса, но обясни защо.

„Макар че не съм капризен хлапак, се чувствам доста засегнат от това, че фестивалът се отнася толкова равнодушно и безразлично към мен, от години наред. В смисъл – никакви покани. Да не говорим, че когато съм представял нови песни, те са ги отхвърляли. Възможно е това да е някакъв протокол и случайност. Но личното ми мнение е, че аз заслужавам с тази песен „Момчето, което говори с морето“ много повече уважение от фестивала. Т.е. – покани за жури, специално гостуване. Аз не съм засегнат, те не могат да ме обидят, но се чувствам доста пренебрегнат“, заяви той.

Панайотов уточни, че в този смисъл, за да даде интервю за фестивала, ще трябва да говори само за това, а така не е достойно.

„Аз си имам своето достойнство. Нямам право да се оплаквам на базата на това, което представлявам. Деликатността на тази ситуация, ме кара да ви откажа. Само ще Ви кажа, че вие сте първият журналист, който ми се обажда във връзка с този фестивал от много години насам, което говори много неща“, коментира изпълнителят.

Панайот Панайотов е роден на 28 март 1951 година в Айтос. Едни от най-големите му хитове са именно песента, с която спечели конкурса – „Момчето, което говори с морето“, „Айтозлия, майко, сливналия“, „Бащината къща“, „Шопкиня“ и други. Два пъти е носител и на „Златният Орфей“.

„Черноморски фар“ припомня, че той бе гост на изданието през 2013 година, когато звучаха вечните хитове на Тончо Русев, през 2018 година рециталът отново бе посветен на големия композитор.


Анкета

Мнения

Култура Мнения
  28.07.2024 15:37      

„Аз през живота си съм написал над 500 песни, но толкова хубава песен ме е яд, че н