Сряда, 14 Авг 2024
    
Бургас Култура

„Ти ми обеща“ получи любовта на публиката на „Бургас и морето“

  29.07.2024 11:50  


Приз. „Черноморски фар“ отличи за най-добър текста на „Да отидем там“

 

Георги РУСИНОВ

 

41-то издание на „Бургас и морето“ приключи и въпросът сега е ще се роди ли нов хит от него? Песента на публиката тази година е „Ти ми обеща“ в изпълнение на вокален ансамбъл „HighLight“, част от който е и победителката в „Гласът на България“ Жаклин Таракчи. Ръководител е добре познатото име Петър Алексиев, който и предходни години е сред отличените от традиционния конкурс за песен. Искра Милкова е музикалният педагог на талантите.

Наградата на младите изпълнители връчиха кметът Димитър Николов и маестро Стефан Диомов. Както „Черноморски фар“ писа в интервю с Петър Алексиев, песента е създадена по време на вокален лагер преди няколко години. Участие в сътворяването на текста и музиката взимат всички от „HighLight“.

Летният театър, както винаги за „Бургас и морето“, бе препълнен. Водеща бе актрисата Милена Маркова, която се справи блестящо. Сред официалните гости бяха кметът Димитър Николов, заместник-министърът на културата Илко Ганев, заместник-кметовете Диана Саватева, Михаил Ненов, Станимир Апостолов, председателят на Общински съвет – Бургас Михаил Хаджиянев, представители на културни институции и други.

Наградите на журито също бяха все за млади изпълнители. На първо място бе отличено изпълнението на Симеон Славев и песента „Булевардът“. Втората награда отиде при Яница Кънева за „На татко“. Трети бяха изпълнителите от другия вокален ансамбъл сред участниците – „Фортисимо“ за песента „Светлина“.

Призовете от трето до първо място връчиха Хайгашод Агасян, маестро Стефан Диомов и заместник-министърът Илко Ганев.

По традиция „Черноморски фар“ отличава най-добър текст в конкурса. Главният редактор на изданието Силвия Шатърова връчи приза на Джина Дундова – Панчева за написването на лириката на „Да отидем там“, изпълнена от Нейко Генчев.

Рециталът тази година бе поверен на Дует „Шик“, които изпяха най-големите хитове от творчеството си, както и песни на известни български певци, чийто текстове е писал Красимир Гюлмезов. Дуото представи и нова песен за пръв път пред бургаската публика – „Повод и причина“.