Четвъртък, 15 Авг 2024
    
Бургас

Ще спъне ли подписка от 20 души желанието на 1612 за паркинг на „Краснодар“

  29.07.2024 14:44  


Община Бургас „бърза бавно“ за етажните паркинги във „Възраждане“

 

 

Георги РУСИНОВ

 

Община Бургас очевидно е възприела римската сентенция festina lente (в превод „Бързай бавно“) по отношение на изграждането на етажни паркинги във „Възраждане“. Това става ясно от отговори на въпроси от наш репортер кога ще започне изграждането им след проведената сред бургазлии анкета. В нея бяха посочени пет евентуални точки за така необходимите съоръжения.

Главният архитект Тихомир Райчев обясни, че на база проучването, администрацията прави своите анализи.

„Трябва да се направи конкретно проучване на всеки един имот и какво може да се получи. Първо допитахме обществото къде какво виждане има и как искат да се случи, защото хората са важни. След тяхната дума вече, ние трябва да търсим техническите решения“, посочи той.

На въпрос дали има конкретни проекти за някоя от локациите той отговори:

„Проекти няма, ще се правят такива за това, което са казали хората“.

Допълнително чрез пресслужбата на Община Бургас стана ясно, че няма заложени средства за тази година в бюджета за изграждане на етажни паркинги.

„Важно ни беше мнението на хората, ще се фокусираме върху тези терени, за които няма обструкции. Има внесена подписка за една от точките – тази на булевард „Мария Луиза“. Там очевидно няма да се прави нищо“, отговориха от там.

Малко след това подписка от едва 20 души е постъпила и срещу изграждането на етажен паркинг на „Краснодар“. Община Бургас отново е на ход – дали ще се съобрази с претенциите на малкото, или ще вземе предвид, че 1612 души, или 95.6% от анкетираните одобряват изграждането на етажни паркинги във „Възраждане“, по техни данни.

Три са локациите, които събраха най-много гласове и ще се фокусираме върху тях, заявиха от администрацията на кмета Николов за „Черноморски фар“.

Това са Локация 1: между улиците „Дебелт“, „Цар Калоян“, „Любен Каравелов“ и „Васил Левски“, която събра 31.5% от гласовете на бургазлии; Локация 3 (пазар „Краснодар“): между улиците „Цар Калоян“, „Ивайло“, „Климент Охридски“ и „Цариградска“ с 22.7% от вота и Локация 2: между улиците „Дебелт“, „Цар Калоян“, „Александър Стамболийски“ и „Сливница“ с подкрепа от 20.5% от анкетираните.

Това, което може да се случи тази година, обясняват от Общината, е да се стартират процедурите по промяна на ПУП за трите терена и добавят, че това отнема време.

„В случай че не постъпят възражения в установения от закона срок, ще се пристъпи към проектиране и изграждане. Община Бургас отново предлага на вниманието на жителите на „Възраждане“ свои идеи, които стъпват върху проучване на всички възможни свободни терени. Но без подкрепа от гражданите те не биха могли да се реализират. Администрацията вече е предлагала изграждане на етажни паркинги в квартала, но идеята срещна съпротива от живеещите в близост до избраните места“, уточниха от пресслужбата.

Това обяснява и липсата на готови идейни и технически проекти, тъй като няма смисъл да се харчат пари за нещо, срещу което може да има гражданска съпротива.

Дали най-накрая този по-предпазлив метод ще даде резултат, не е ясно, както не е ясно и дали в бъдеще дори и срещу събралите най-много подкрепа локации няма да се появи някоя подписка (две вече са факт), която отново ще спре намеренията за иначе така необходим етажен паркинг в централната част на града.