Четвъртък, 15 Авг 2024
    
Бургас

Още 181 недоволни не искат етажен паркинг на „Краснодар“ и не предлагат добри алтернативи

  29.07.2024 16:22  
Още 181 недоволни не искат етажен паркинг на „Краснодар“ и не предлагат добри алтернативи

Георги РУСИНОВ

 

Омагьосаният кръг с етажните паркинги в Бургас продължава. След като Община Бургас проведе анкета сред живущите във „Възраждане“, в която 1612 души посочиха, че са „за“ построяването на такъв на някоя от петте предложени локации, нова подписка с днешна дата е постъпила в Общински съвет – Бургас и администрацията. В нея 181 души, сред които живеещи в блока срещу „Болеро“ и пазара, както и от хора от улиците „Цариградска“ и „Ивайло“, продавачи на пазара, клиенти и посетители, заявяват, че са „против“ изграждането на многоетажен паркинг над „Краснодар“. По-рано писахме, че в края не предната седмица подобна подписка постъпи от още 20 души.

Ще спъне ли подписка от 20 души желанието на 1612 за паркинг на „Краснодар“

Аргументите на сегашните недоволни са, че не са запознати с този проект и не могат напълно да преценят вредите, които би нанесъл на живущите там. Посочва се, че са готови на среща с представители на общината, на която да бъдат запознати с проекта, а не да научават от социалните мрежи за „нещо едва ли не прието за изпълнение“.

Както „Черноморски фар“ писа по-рано, проекти готови няма за нито една от локациите. От администрацията на кмета Димитър Николов отговориха за изданието ни, че тепърва ще се работи по такива, както и че няма заложени средства за изграждане на етажни паркинги през тази година. Идеята на анкетата е била именно проверяване на нагласите на живущите, които изглежда не са разбрали това, видно от входираната подписка срещу несъществуващ проект.

„Ние искаме чист въздух, озеленяване, а не други коли да ни тровят въздуха! И без това Бургас се задъхва от строежи и МПС-та! При денонощно движение на автомобили по етажите на паркинга ще има много повече шум и отровни газове от сегашния трафик. „Синята зона“ около пазара и нашите блокове поема почти напълно потока от клиенти с коли, както и нашите автомобили“, посочват недоволните граждани и продължават:

„От друга страна строителството на обекта ще отнеме време, няма да има пазар за прясна стока и хората ще си потърсят друг начин за снабдяване. Пътнико-потокът ще намалее значително, както и този на МПС-та идващи „за бързо“. За какво ще е тогава този паркинг? Друго ще е ако е подземен!“, добавят те и твърдят, че някак си така неудобствата ще се избегнат.

Строителството и на подземен паркинг на същата локация отново временно ще наложи затварянето и преместването на пазара, което прави този аргумент абсолютно излишен. Изглежда също, че сега разписалите се в подписката нямат проблеми с отровните газове от автомобилите и липсата на паркоместа в поетия почти напълно поток от клиенти и собствени возила район.

Какво предлагат обаче поредните недоволни бургазлии?

„Младежкият дом на улица „Гладстон“ има по-добър достъп до улиците около него (не става ясно подземен паркинг ли се предлага, или може би на мястото на дома да се направи паркинг). Така също е добре да се разгледа и проучи терена за подземен паркинг под Борисовата градина“, сочат в подписката си те.

Предстои да видим каква ще е реакцията на Община Бургас, но както посочихме по-рано, досега тя е една и съща от години – предлага се някой терен за изграждане на паркинг, събират се малък процент нежелаещи, които са гласни, организират подписки и т.н. и на идеята се удря хикс, тъй като „хората не желаят“. И омагьосаният кръг е завършен, до следващия терен, предложен от администрацията за етажен паркинг.  

Такъв е казусът и с една от другите локации – на булевард „Мария Луиза“.