Сряда, 14 Авг 2024
    
Поморие

Лозари и винопроизводители излизат утре на протест. Ще бъде наложена временна забрана за движение на ППС по общински път

  30.07.2024 10:44  
Лозари и винопроизводители излизат утре на протест. Ще бъде наложена временна забрана за движение на ППС по общински път

Лозари и винопроизводители ще излязат на протест утре /31.07.2024 г./. Затваряйки ключови пътища в Бургас и региона, от гилдията ще изразят недоволството си срещу наредба, която касае движението на стоки с висок фискален риск. Казусът с Наредба № Н-5 касае не само виненото грозде, но и всяка земеделска продукция, включително плодове и зеленчуци в непреработен вид, произвеждани на територията на страната и транспортирани от полето до преработвателните предприятия.

Според наредбата всеки един производител на грозде трябва да го събере и претегли директно в масива, след което да пусне електронна декларация до Националната агенция по приходите с електронен подпис и да получи код от НАП. Едва след това гроздето може да напусне лозовия масив. Въпреки многократните призиви този контрол да отпадне, до момента исканията на производителите и преработвателите са без резултат.

„Дадох разрешение за провеждане на гражданския протест, който ще наложи временна забрана за движение на ППС по общински път, обхващащ участъка от разклона на бензиностанция „Петрол“ до кръговото кръстовище Бургас – Сл. бряг – кв. Каменар. Проведохме срещи с лозари и винари и категорично мога да кажа, че наредбата спъва работата на тези трудолюбиви хора. Ако не се предприемат мерки навреме, подобен нормативен акт може да затрие този важен за региона поминък. Грехота е да стоим безучастни – ето защо в сряда от 8 до 11 часа ще подкрепим хората от бранша с техните основателни искания“, заяви кметът на община Поморие Иван Алексиев.