Сряда, 14 Авг 2024
    
Култура Мнения

Тони Димитрова – от изгряваща звезда до член на екипа на "Бургас и морето": Той е музикално съкровище и опонирам на всякакъв опит за принизяване

  30.07.2024 12:45  
Тони Димитрова – от изгряваща звезда до член на екипа на \

Силвия Шатърова

 

Тя е една от съвременните БГ звезди, най-известният „продукт“ точно на „Бургас и морето“. Изгрява на сцената на Летния театър и покорява страната. Творчески дълголетна, не спира да експериментира, да опитва, да търси.

Част от организационния екип на конкурса е. Винаги присъства на генералната репетиция, отменя участия заради конкурса. Говорим за него с Тони Димитрова за настоящето и бъдещето му.

В настоящото издание има няколко хубави песни, няколко са ярки и няколко не толкова. Това издание, както и предходните, опровергава твърдението, че все едни и същи творци участват в него. На тазгодишното издание от 10 изпълнители – осем са млади“, казва Тони Димитрова.

Тежи ѝ, че след като прозвучи финалният акорд и аплодисментите, песните остават там, а не се въртят по радиата.

„Публиката сама избира коя песен да остане, но за де случи това, тези песни трябва да се завъртят в ефира. Не знам защо удряме на камък и това не се получава, не мога да си го обясня. Коментирали сме го с хората от екипа. Благодарна съм на хората от екипа и на Общината, че ме канят да съм част от него. Аз не губя надежда, че един ден радиата ще се обърнат и ще се случи да се чуват песните от „Бургас и морето“.  

Щастлива е, че Общината го поддържа този конкурс, колкото и да е сложно, и говори с огромна любов за него:

„През годините забравяме, изтриваме, а тук го поддържаме. За някои хора – няма смисъл от него, за други – има такъв, но това е единственият останал във времето. Да, има и в Хисаря, но те са далеч след нашия. Много си го пазя и ревностно го поддържам, много ми е специален, обичам го, защото е родил много страхотни песни. Оставяме встрани „Ах, морето“, аз съм една от щастливките, но това е бургаско музикално съкровище и на всякакъв опит да го принизят опонирам, много го защитавам и искрено обичам.

 

 

Блиц:

 

Липсват хубави песни в българския ефир

 

 

– Защо известни имена като автори и изпълнители не проявяват интерес към този конкурс и трудно се избират 10-те финални песни?

– През годините са се явявали всички известни изпълнители – и Васил Найденов, Нели Рангелова, Маргарита Хранова, дует „Ритон“. Истината е, че едни и същи имена се явяваха и аз самата бях за хигиена като прекратих моето участие през далечната 2003, когато спечелих наградата на публиката. Тогава изпях „Там край бавната река“ и си казах: „Дотук!“

Истината е, че конкурсът е за песен. И когато песента не я бива, ако ще и най-великият изпълнител да дойде – няма да се получи. Някои музиканти са обидени завинаги на конкурса. Да живее българската песен, колкото повече песни се раждат – толкова по-добре. Някои пък от по-модерните го игнорират, защото през годините се е наложило, че трябва да са шлагерни песни, и то за морето. Това е отпаднало отдавна като изискване.

– Тази година се организира и нов формат за млади изпълнители?

– По отношение на другия конкурс имам резерви и не съм го крила. Нека да се върнем малко назад във времето – през 2006 година, Гого от „Тоника“ направи втора част на „Бургас и морето“ – конкурс за млади изпълнители. Тогава спечели Стефка Емилова, после Мина Пенкова и после той изчезна. Приказки от сорта, че това щяло да помогне на младите, за мен е странно обяснение. В журито по някакъв странен начин са попаднали някакви италианци, как точно те ще помогнат на българските млади изпълнители? Те знаят ли нещо за българската музика? За мен това е малко странно. Има толкова певци и педагози, защо не поканиха тях, а някакви италианци. В България във всеки град има по един младежки фестивал, аз имам щастието да съм жури в Русе, има „Сезони“, в Свищов – конкурс на името „Ангели от Лим“ , има и в Козлодуй. Аз знам, че има страшно много пеещи хора. Това, че се обвързва с „Бургас и морето“, малко обърква и неговия имидж. Хората ще се питат: „Ние на какво ще бъдем  – на млади хора или на „Бургас и морето“, а и в официалния конкурс са млади хора. Не съм оптимист, че това ще продължи. Пределно съм откровена, не казвам нещо, което не знаят отговорните хора.

– Имате ли фаворит сред 10-те финалисти?

– Имам фаворит, една песен се откроява.

– Защо тези песни от конкурса остават на сцената на Летния театър и рядко се чуват?

– Песните, това е причина, трудно се пишат хубави песни. Има няколко души, които пишат песни и това е. Липсват хубави песни в българския ефир.

 

Интервюто бе публикувано в хартиеното издание на специалния брой на в."Черноморски фар" посеветен на конкурса в петък.

Днес го публикуваме в он лайн варианта заради полемиката, която съществува след него и за тезите, които певицата изказва.