Четвъртък, 15 Авг 2024
    
Бургас

Местният парламент реши: Крайморие няма да е Слънчев бряг

  30.07.2024 12:51  
Местният парламент реши: Крайморие няма да е Слънчев бряг

Георги РУСИНОВ

 

Ограниченията за строителство в Крайморие бяха приети. Общински съвет – Бургас гласува с 31 „за“, 5 „против“ и 11 „въздържали се“ по докладната на заместник-кмета инж. Чанка Коралска, с която се предложи намаляване във височината на бъдещите сгради и площта на застрояване.

Администрацията предлага на първа линия бъдещите сгради да са високи до 8 метра и без възможност за терасовиден етаж, а в останалата част – до 10 метра, без терасовиден етаж. Досегашните параметри бяха съответно 10 и 15 метра. Въвежда се и ограничение в площта на застрояване, която е от 300 кв. метра.

Докладната бе широко дискутирана. Главният архитект Тихомир Райчев обясни, че тя е продължение на политиката, която води общината.

„Целта е този квартал да не заприлича на други населени меса по Черноморието, които са презастроени. По никакъв начин не се променят кинт, плътност, височина. Единствено се предлага отпадане на терасовидния етаж. Това би било дало повече въздух в квартала. Инвестиционните намерения са основно за ниско жилищно застрояване“, посочи той.

Арх. Дилян Георгиев от Продължаваме промяната заяви, че докладната не е прецизирана. Нямало е обществено обсъждане, никой не е говорил със собствениците, инвеститорите. Той добави, че има известна дискусионност дали се променят параметрите, когато се ограничава площта и височината на бъдещите сгради. По този начин, според него, се ограничавали инвестиционните намерения. Арх. Георгиев уточни, че това е само прах в очите, тъй като на първа линия вече има сгради 10 метра. Той бе убеден, че по този начин се ограничават инвестициите в квартала. По думите му не ставало ясно и дали 300 кв. метра се отнасят за една сграда или за всички в даден парцел.

„Камарата на архитектите в България предлагат докладната да бъде оттеглена. Може би трябва още време. На комисията разбрах, че това е стъпка към диалог. Общественото обсъждане е диалог“, каза той.

Арх. Георгиев добави, че новите предписания се отнасят само за жилищни сгради и да не се окажело, че за едни имоти се вдигат показатели, за други не.

Строителният предприемач и дългогодишен общински съветник Георги Манев в сихрон с него го допълни, като коментира, че е съгласен с  много от тезите, които арх. Георгиев е изказал.

С така предложената докладна щели да се ограничат инвестиционните намерения не само на чуждестранни инвеститори, но и на българските. Никой нямало да купува земя на такава цена, защото нямало да им излезе сметката, добави Манев, който се яви като страж на инвеститори и бизнесмени в местния парламент. 

Той припомни, че това не е зона Д в „Меден рудник“, където параметрите са приети преди да е съществувало строителство. По думите му в Крайморие се получавало двоен стандарт, тъй като веднъж е приеман един кинт, а сега се намалява. Въпреки това той заяви, че ще подкрепи докладната, тъй като това не е окончателно решение.

„Във връзка с коалиционните ни отношения, ще подкрепим докладната“, посочи Манев.

Друг строител от групата на КОД/БВ – Георги Кузманов си направи отвод, но не пропусна да коментира, че това е трябвало да бъде прието още преди 5 години, защото първа линия вече е застроена на 80%.

От СЕК заявиха, че ще има много въпроси по докладната и е хубаво да се помисли за отлагането й.

Стоян Грозев от КОД/БВ вметна, че на групова среща двамата заместник-кметове, които доскоро бяха в редиците им Станимир Апостолов и Манол Тодоров са помогнали за това да преценят правилно как ще гласуват по докладната.

Арх. Георгиев попита дали в такъв случай им е оказан натиск, тъй като те са заместник-кметове на всички бургазлии и задълженията им са към всички граждани. От „Възраждане“ добавиха въпрос дали, ако поканят заместник-кметове на тяхна групова среща, те ще присъстват.

„Относно присъствието на г-н Апостолов и г-н Тодоров на нашата среща, аз даже чувствам задължително, защото освен част от администрацията, те са част и от екипа, който може да внесе повече яснота по докладните. Така се правят правилните решения. Ако вие не го правите така, жалко за вас“, отговори Грозев.

Думата взе вносителят заместник-кметът инж. Чанка Коралска, която обяви, че докладната действително е закъсняла.

„Не трябва да се нарича рестрикция от страна на общината, а напротив – напълно целесъобразно смятам, че трябва дас е ограничи височината на застрояване. Не съм съгласна с това, че 80% от територията на първа линия на Крайморие е застроена. Цялата южна част на Крайморие е незастроена. Тя е част от разширението на квартала. Разбирам притесненията, че едва ли не ще фалира бизнеса в строителството. Не мисля, че това ще се случи. Смятам също, че самите инвеститори разбират, че когато представят един по-качествен продукт, с повече зеленина и ниско застрояване, това ще вдигне цената повече дори. Аз не мисля, че Крайморие трябва да се превръща в Слънчев бряг. Ние като администрацията имаме задължение да опазим това. Имаме подкрепа на хората в квартала. Търси се баланс“, каза тя и добави, че една преписка може да се бави по ред други причини, тъй като се минават процедури през РИОСВ, РЗИ и още много институции.

Иво Баев взе думата, за да каже, че този дебат се води в момента, защото няма действащ Закон за лобизма. Юристът предложи прекратяване на разискванията, което бе прието.