Четвъртък, 15 Авг 2024
    
Бургас

Бургас продължава да расте, вход с кръгово ще има до АПК

  30.07.2024 15:38  
Бургас продължава да расте, вход с кръгово ще има до АПК

Бургас се разраства и скоро ще си има нов вход. Това заяви кметът Димитър Николов на днешната сесия на Общински съвет – Бургас. На заседанието на местния парламент бяха подкрепени важни за развитието на града докладни. Поискани бяха за стопанисване и развиване държавни парцели.

„Дадохме старт и на процедура за урегулиране на нови терени и промяна на показателите, както и на правилата на застрояване в новия квартал “Мадика”. Желанието ни е да се превърне в модерен европейски квартал! С утвърждаването на новата регулация ще се разширят границите на града и ще се даде възможност на собствениците и инвеститорите да реализират своите инвестиционни намерения! Планът предвижда повече въздух и повече зеленина там. Това е един масив от над 500 дка, на входа на Бургас, който в момента е земеделска земя. С новите правила се отделя промишлената зона от жилищната с широк зелен пояс. На главния път, в зоната на бившето АПК ще бъде изградено ново кръгово движение, а входната табела на Бургас ще бъде преместена там. Ще бъдат осигурени нови четирилентови улици с велоалеи и достатъчно озеленяване, с достатъчно места за детска игра и спорт, но и най- вече с мисъл за тези, които ще живеят в този квартал“, заяви градоначалникът.

Същият подход ще бъде приложен и на други територии, в близост до Северния обход, където ще се обособи друг нов квартал – „Хоризонт”. Там ще бъде реализиран и проекта ни за Студетски кампус.

„Поискахме от държавата да ни прехвърли и трасето от Северния обход (т. нар. “Тромпет”) и входа на Бургас. Това ще ни позволи да го поддържаме, асфалтираме, изградим улично осветление и ограда покрай сервитута на гробищния парк, така че да носим отговорността за този важен участък!“, посочи още Николов.