Четвъртък, 15 Авг 2024
    
Несебър

Само президентът ще реши дали Обзор ще е самостоятелна община

  30.07.2024 17:01  
Само президентът ще реши дали Обзор ще е самостоятелна община

Максим МОМЧИЛОВ 

Окончателното решение на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди решението и на първоинстанционния, че обособяването на Обзор в отделна община е единствено в правомощията на държавния глава.

            Сагата около отделянето на Обзор от Несебър започна преди три години, когато там беше проведен успешен референдум. Жителите на Обзор искаха да се отделят, докато в близките села не бяха съгласни и беше проведено успешно и контрадопитване. След референдума за отделянето на Обзор обаче, през 2021 г. беше взето и решение за това от Министерския съвет (МС), който предложи на президента да бъде издаден указ за утвърждаване на новата община. Това обаче не се случи в следващите години и миналата година служебното правителство реши да оттегли предложението до държавния глава. Мотивите му бяха, че Обзор няма да може да акумулира свои приходи, не разполага с нужната социална и техническа структура, а и населението е под прага, позволяващ да се създаде община (там живеят 2331 души, а изискването е за поне 6000).

            Казусът стигна до съда след жалби на кмета на Обзор, група граждани и Инициативен комитет за обособяването на новата община.

            Още в края на миналата година ВАС прогласи за нищожно решението на МС, с което беше оттеглено предложението до президента да издаде указ за утвърждаване на създадената нова община Обзор и беше отменено решението от 2021 г.

            В окончателното си решение съдът припомня, че след проведения референдум за отделяне на Обзор е изготвен доклад на областния управител, Министерският съвет е взел такова решение и е отправил предложението до президента.

„Въпреки че президентът не е осъществил правомощията си по Конституция в продължение на две години, съдът смята, че не е налице формиран мълчалив отказ на президента да издаде указ за обособяване на самостоятелна община, тъй като неговите актове са изключени от съдебен административен контрол“, посочват от ВАС.

            Освен това съдът отбелязва, че държавният глава не е обвързан нито със срок за издаване на указ, нито с неговото съдържание, независимо от становището на МС. Важно обстоятелство в случая е и това, че през есента на 2021 г. беше проведено 18-ото преброяване на населението и жилищния фонд. В решението си ВАС подчертава, че тогава президентът не е имал и възможност да издаде указ заради забрана в Закона за преброяване на населението и жилищния фонд. Според §1, ал. 1 от допълнителните му разпоредби от началото на предварителния обход до приключването на преброяването с преброители се забранява извършването на административно-териториални и териториални промени.

            В решението му категорично се казва още, че нито Конституцията, нито Законът за административно-териториалното устройство предвиждат правомощие на Министерския съвет да оттегля или отменя решенията си.„Само и единствено в правомощията на президента е да прецени дали да утвърди, или не решението на МС“, заявява ВАС.