Четвъртък, 15 Авг 2024
    
Бизнес

КНСБ отново апелира за засилване на мерките за безопасни условия на труд

  30.07.2024 17:45  
КНСБ отново апелира за засилване на мерките за безопасни условия на труд

 

Във връзка със зачестилите случаи на тежки инциденти през последните дни, довели до загуба на човешки животи и до застрашаване на сигурността и здравето на работещите, КНСБ апелира за пореден път за строго спазване на всички мерки за недопускане на злополуки, засилване на контрола за изпълнение на изискванията за безопасни условия на труд, допълнително обучение и квалификация на работниците по отношение на оценка на риска на работното им място.

Настояваме с тревога за стриктно провеждане на всекидневни инструктужи на работното място, особено в рисковите професии, като важно условие за недопускане на трудови инциденти.

Сред секторите с най-много злополуки продължава да е строителството, в който, за съжаление, днес бе съобщен пореден случай на загинал работник. КНСБ изказва съболезнования на семейството.

Апелираме да не се допускат компромиси с безопасността и здравето на работещите, да се спазват всички изисквания на законодателството ни.

Към момента все още е в действие Национална програма по здравословни и безопасни условия на труд, която изтича тази година. За следващия период (2025-2027) трябва да бъдат наложени строги мерки и критерии за намаляване случаите на трудови злополуки.

Припомняме, че през 2023 г. има ръст на смъртните случаи при трудови злополуки (87) спрямо предходната година, както и на отчетените трудови злополуки, които са със 127 повече в сравнение с 2022 г. и са 2709.