Четвъртък, 15 Авг 2024
    
Бизнес Поморие

Лозари и винопроизводители излязоха на протест, блокираха пътя към Слънчев бряг

  31.07.2024 09:39  
Лозари и винопроизводители излязоха на протест, блокираха пътя към Слънчев бряг

Протестът  защитава работещия човек, репресиран с ненужни наредби

 

Моника ИЛИЕВА

 

Лозари и винопроизводители от Поморие протестираха  с блокада на възлов пътен участък днес.  Идеята им бе блокада да продължи до 11 на кръстовището Поморие – Каменар, на главния път от Бургас към кк Слънчев бряг. Причината – фискална наредба  от септември 2023г., която ги принуждава предварително да декларират гроздето, което води до затруднения в производствения цикъл в сектора.

„Никъде го няма това нещо. ЕС ни се смее с глас. Бах на едно винено изложение и споделих пред колеги от чужбина за контрола, който ни се налага. Те ми отговориха – „След като ви пречи на бизнеса, сменете си закона“. Това е наредба, която се маха с една заповед на финансовия министър“, коментира пред събралите се медии Христо Янков – представител на Винпром „Черноморско злато“ – Поморие

Христо Янков

 

От думите му стана ясно, че наредбата едва ли ще напълни фиска, а по-скоро ще се случи обратното. Трябва да се спрат кабинетните наредби! И допълни, че реколтата към момента е обещаваща, но с новата наредба не е ясно как продукцията ще бъде обрана и как ще се стигне до следващия етап от цикъла във винопроизводството – обработването й. „С тази наредба хората не могат да ни предадат гроздето си, а ние не можем да го купим. Вместо да си гледат лозята те са извадили тракторите и комбайните на протест. Някой от тях са станали в 4 ч., за да пръскат лозовите си масиви. Абсолютно безумие! Ако целта е да затрият отрасъла, ще успеят“, поясниха от „Черноморско злато“.

Станимир Лимберов, който отглежда над 30 декара лозов масив в землището на Поморие, коментира пред ЧФ наредбата като „много трудно постижима. На всеки един масив да се претегля гроздето, както и втори път пред самия винпром, непосилно е за производителите. Върхът на безумието са онлайн  декларациите, които трябва да бъдат пуснати в същия момент“. Той допълни, че тази година гроздето ще узрее много по рано, предвид климатичните условия – разполагат с по-малко от месец до гроздобера. Трябва да се намери адекватно решение.

 

Любомир Станков, обработващ 200 декара лозя, сподели, че е настроен безкрайно негативно към управляващите, след като се „пишат“ неадекватни нормативно документи. „Да създаваш наредба, за която предварително си наясно, че е неизпълнима, е пълна глупост. Как да стане? Кантари там не можем да им. Какви са тези 3,5 тона? Сравняват ни с производителите на череши. Те берат до 1,5 тона на ден, а ние 8-10 тона дневно. Те ни ограничават, т.е. още с нормата сме вътре в батака“, обясни той и добавя, че електронният подпис е най-малкият проблем – и ще бъде взет.

Димитър Пилонтов, производител на грозде, обърна внимание, че това е първият протест, който не е свързан със субсидирането на бранша. Допълни, че с този протест се защитава работещия човек репресиран с ненужни наредби. „Контролират ни четири агенции. Конкретно за наредбата. Берем гроздето, натоварено е на камиона. Трябва преди да тръгне той да изпратим към НАП електронен формуляр с електронен подпис. В документа описваме – цена, килограми, купувач, място на доставка и т.н. Защо? Аз продавам първичен продукт. Тази информация трябва да се изисква от следващия по веригата, той да каже дали произвежда акцизна стока. И освен това как на полето да монтираме такива технологични средства – лаптопи с интернет връзка и електрони кантари“, коментира ситуацията Пилонтов.

„Черноморски фар“ припомня, че представители на лозаро-винарската камара в Поморие протестират днес срещу наредба на Министерството на финансите от 2023-та година. Тя ги задължава веднъж да претеглят събраното грозде директно в лозовите масиви, а втори път да го притеглят на кантарите в данъчните складове на предприятията за преработка. Ако има несъответствие в килограмите НАП започва проверка, а предприятието се затваря за 4 часа. 

По първоначална идея протестът трябваше да продължи до 11 часа, но малко след 9.30 протестът приключи.