Четвъртък, 15 Авг 2024
    
Култура

В Бургас се проведе двудневен фестивал на украинската култура

  31.07.2024 10:08  
В Бургас се проведе двудневен фестивал на украинската култура

Културата на Република Украйна се представи в Бургас в края на месец юли. На открита сцена „Охлюва” бе поставено началото на празниците. Двудневният фестивал се превърна в традиция за морския град, която позволява на ценителите да се потопят в уникалността и дълбочината на украинското изкуство.

Цветното събитие се организира за 16-та поредна година от ”Български център за славянска култура и духовно развитие" и сдружение „Диаспора на Украйна“, с подкрепата на Почетното консулство на Украйна в Бургас и Община Бургас.

Почетният консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов откри събитието с кратка реч, в която очерта значението на историческите, етнически и цивилизационни връзки между народите на Украйна и България. Той заяви значението на ежегодното промотиране на украинските културни достижения пред родната публика със задълбочаващите се връзки на украинците в България и нарастващата украинска диаспора в страната и региона през последното десетилетие.

“За мен е чест и привилегия да открия дните на украинската култура в Бургас. Вече за 16-ти път професионални творци и детски ансамбли присъстват тук в морския град и чрез концерти, художествени изложби, галерии на занаятите и други ни представят Украйна. Именно в тези дни на конфликт, когато в Украйна бушува безмилостна война, е моментът ние да демонстрираме украинската култура, украинското изкуство, украинската музика в Бургас. Нека приветстваме тези млади участници, които са подготвени и чакат с нетърпение откриването на този концерт!”, сподели пред многобройната публика Димитър Караненов. 

“Повечето от тук присъстващите живеят и са адаптирани в град Бургас и могат вече да изпълняват песни както на украински, така и на български. Те се приобщават и към българската култура, защото не я считат за чужда, а до голяма степен за своя, родна. Искам да благодаря на всички участници, да им пожелая весело настроение и много емоции”, заяви Караненов.

Зам.-кметът по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики Михаил Ненов поздрави участниците и организаторите от името на кмета Димитър Николов.

„Г-н Караненов, в качеството си на Почетен консул на Украйна в Бургас, вече повече от 16 години поддържа и изгражда тухла по тухла моста между двата народа, който се оказа толкова важен, особено в тези дни на война и агресия. Този мост, по който нуждаещите се украински бежанци дойдоха в Бургас, срещнаха гостоприемство и по един естествен начин станаха нашите нови бургаски съграждани. Благодаря ви за това, че популяризирате тяхната култура, защото тя може само и единствено да ни обогатява и по този начин да прави Бургас едно много по-пъстро, много по-отдадено на каузите за взаимопомощ място, където всички заедно градим утрешния ден по-добър и справедлив”, обобщи Михаил Ненов.

Начало на концерта бе дадено с изпълнение на песента “Една българска роза” - символ на българската приветливост и гостоприемство. Събитието продължи с още много танци, музикални изпълнения, поезия и класически произведения, представени от талантливи артисти от България и Украйна. 

По време на празника на украинското изкуство ще бъдат представени майсторите на бижута от мъниста Нина Петрусенко и Дария Победа, Олга Новик – приложник от естествени материали, и Людмила Савчук, художничките Ягодка Оксана Василиевна и Ягодка Юлия и клуб „Магията на творчеството Бургас“ от сдружение „СНЦ ЛЕЛЕКА“ и тяхната изложба с бродерии в различни стилове и бижута от естествени камъни.

Празникът продължи с още музикални и танцови изпълнения, подготвени от талантливи артисти от Украйна и България.