Четвъртък, 15 Авг 2024
    
Айтос

Единственото решение за безводието в Айтоски села са нови сондажи

  01.08.2024 11:15  

В едно от най-големите села на общината – Тополица, има достатъчно вода, но не и във ВиК мрежата.

За тази цел ВиК няма нито лев в капиталовата си програма

Проблема с водния режим в четири села на община Айтос обсъждаха кметът Васил Едрев, зам.-кметът Калоян Калоянов и съветниците на заседание на Съвета на 31 юли т.г. Стана ясно, че проблемът е за населените места, които разчитат на местни водоизточници. „Местните водоизточници пресъхват, налага се да бъдат предприети мерки за решаване на проблема. Издадена е заповед за въвеждане на режим на водата в тези села. Но режим се въвежда, когато има вода. Когато вода няма, тази заповед става нищожна“, заяви кметът и подчерта, че в едно от селата вода няма от месец. Предлагани са няколко варианта за съфинансиране, но до този момент решение няма.

Ръководството на община Айтос е провело няколко срещи с ВиК – Бургас по повод липсата на вода в селата Карагеоргиево, Тополица, Раклиново и Зетьово, и в бургаската институция са напълно наясно с тревожната ситуация. В същото време няма адекватна реакция и някакви действия в посока решаване на проблема. „В населените места има водни ресурси, но за съжаление в сондажите на ВиК вода няма. Според мен единственото решение в момента е да се направят няколко сондажа в съответните населени места, за да могат да бъдат включени в мрежата“, заяви още кметът.

Зам.-кметът Калоян Калоянов припомни отговора на ВиК – Бургас по повод безводието в едно от селата. Оказва се, че ВиК – Бургас няма заложен нито един лев за нови сондажи в капиталовата си програма, което „оправдава“ бездействието му в тежката ситуация. „Специално в едно от селата – Тополица, има сондаж, в който има достатъчно вода. Бил мониторингов сондаж на Басейнова дирекция. След разговор с Басейнова дирекция – Варна вече е ясно, че нямаме никакво законово право да ползваме този сондаж“, заяви Калоянов пред Съвета.

В момента ситуацията е тежка, има и готовност за протест. Макар че протестът надали ще реши проблема, гражданската позиция, евентуално, може да заостри вниманието на ВиК към най-важното му задължение – да осигурява питейна вода за хората.