Сряда, 14 Авг 2024
    
Бургас Култура Мнения

Стефан Диомов: В края на всяко издание на „Бургас и морето“ ми става тъжно

  01.08.2024 11:31  
Стефан Диомов: В края на всяко издание на „Бургас и морето“ ми става тъжно

 

Днес Маестрото открива изложба с фотографии

Дона МИТЕВА

Композиторът Стефан Диомов е живата емблема на Националния конкурс за песен „Бургас и морето“. И ако малцина си спомнят за „Бургас, морето и неговите трудови хора“, то неговото възстановяване се свързва пряко с името на маестрото. По онова време бургазлията е добил популярност покрай „Тоника“ и поема общинския състав „Горещ пясък“.

Конкурсът се възстановява през 1996 година под името „Бургас и морето“, по настояване на тогавашния кмет Йоан Костадинов. Той лично кани маестро Диомов да се заеме с конкурса. Назначава го за негов директор. Дадена му е пълна свобода да си подбере екип. Макар издръжката да е скромна, конкурсът набира скорост и до ден днешен се знае като уникален сред музикалните среди. А сегашният кмет Димитър Николов е сред неговите фенове.

„Природата ни изигра лоша шега при първото издание на възстановения конкурс. Силна буря, дъжд мокро от всякъде – така тръгна. Затова Йоан Костадинов, се закани да покрие летния театър. Така че може да се каже, че заради този конкурс сега летният театър на Бургас има покрив и дори да вали, планираните прояви се провеждат“, спомня си маестро Диомов. И допълва, че тогавашният градоначалник обичал да присъства на последните репетиции. „Идваше Костадинов по никое време, свираше се на някой ред, гледаше никой да не го познае. Седеше и слушаше“.

„Сега мултимедията – това чудо на техниката върши прекрасна работа, навремето като възстановихме конкурса, я нямаше. Сценографът Огнян Мосолов, който за жалост вече не е между живите, правеше уникални неща на сцената – кораб, улица „Богориди“, островът, созополска къща, фарът“, спомня си композиторът.

С фара на сцената Диомов има много специален спомен. „Сценографът го беше направил като истински фар – да свети и угасва. На мен обаче ми се стори много сладникаво и го накарах да изреже кабелите. Идват музикантите и първата им работа бе да попитат: „Защо не свети фарът?“. Обяснявам аз, но по лицата им виждам, че не са съгласни. Същият въпрос зададоха и други хора, ангажирани с конкурса по време на репетициите, част от певците също. Аз все се опитвах да изложа моята теза, която обаче нещо не се приемаше. Накрая и кметът Йоан Костадинов като ми зададе същия въпрос, помолих Огнян Мосолов да върне светлините на фара“, смее се композиторът.

С „Бургас и морето“ той свързва и едно друго култово лице – бай Агоп, който буквално живее в летния театър и освен че е пазач, се справя прекрасно и като сценичен работник.

„Друга година на сцената сме сложили созополска къща с едно прекрасно слънце. Обаче това слънце зависи от кой ред го гледаш – ту е много високо, ту е много ниско. Обикаляме по редовете с Огнян, а бай Агоп седи зад сцената и сваля и вдига това слънце, което виси на чигата. Нагоре, надолу, нагоре, надолу – много пъти. Бай Агоп е изнервен, не бил обядвал, а ние го разиграваме 15 пъти. Усещам го, че трепери от гняв, но ни уйдисва. Накрая излезе на сцената и се провикна: „Диомов, какво му намирате махна на туй слънце – за предните редове ще изгрява, за последните ще залязва. Така бай Агоп сложи край на нашата суетня“, разказва Диомов.

През годините се носи славата на бургаския конкурс, че не минава издание без обидени, сърдити, без претенции и тихи скандали. Обикновено всичко това се стоварва на плещите на организаторите и най-вече на самия Диомов.

„Наградите са три, а всички са мераклии за слава. Обикновено в края на всяко издание ми ставаше тъжно. Нямах лято от началото на юни до приключването на конкурса, в което да не съм непрекъснато зает. Целият екип работеше с хъс, настроение и всеотдайно. А често нашият труд оставаше незабелязан.

От началото, когато всички от конкурсната програма пристигаха, се възхищаваха, колко е романтично, колко е красиво край морето, какъв е хубав летният театър, градът и т.н.

При обявяване на наградените, ненаградените си тръгваха с упреци, че им духа студен вятър или пък че са слънчасали – все недоволни от нещо. Повечето дори без да кажат едно „Довиждане“.

Тези, които все пак казваха по някоя дума от добро възпитание, аз утешавах: „Песента е много хубава, но наградите са само три“. Така се принудихме да измисляме и съпътстващи награди, та по-малко да са сърдитите“, сподели Диомов, но не пожела да разкаже кой е най-грандиозният скандал, който му е спрятан по време на „Бургас и морето“, с идеята да не злепостави свои колеги.

„Важното е това, че конкурса го има и днес. Получава пълната подкрепа на Община Бургас, бургазлии го обичат“, заключава маестрото.

През конкурса са преминали повече от 600 песни, които са изпети от почти всички родни естрадни звезди. „Бургас и морето“ също е проправил пътя на много композитори и текстописци.

Тази вечер от 20.00 часа композиторът Стефан Диомов, както бе обещал преди време ще разкаже своите впечатления от пътешествието си през февруари до островите Сейшели, Мавриций, Мадагаскар и Реюнион чрез фотоизложба и филм, носещи името „Там, някъде на юг...“. Събитието е пред алеята до Културен център „Морско казино“.

Експозицията съдържа 24 фотоплатна и е 10-ата експозиция на маестро Стефан Диомов в Бургас и страната.

Освен нея, гостите ще видят и авторския филм на композитора, който ще бъде излъчен на открита сцена „Охлюва“ и в 24 минути разказва  любопитни подробности по време на пътешествието до южните острови.

„Още не ми се прибира за постоянно вкъщи. Продължавам да търся красивите и неотразими райски места от нашата земя“, споделя Стефан Диомов, докато обмисля планове за следваща си експедиция.

По време на събитието рецитал с песни на маестро Диомов ще изпълнят децата от вокална група „ИзгревЧета“.

Фотоизложбата ще остане подредена до 31 август.