Четвъртък, 15 Авг 2024
    
Бургас

Предлагат светило в бургаската медицина за почетен гражданин

  01.08.2024 11:42  
Предлагат светило в бургаската медицина за почетен гражданин

Георги РУСИНОВ

 

Светилото в бургаската медицина д-р Лорис Мануелян да бъде удостоен със званието почетен гражданин. Това предлага кметът Димитър Николов.

Д-р Мануелян три мандата беше заместник на Николов с нелеките ресори здравеопазване, социални дейности и спорт. След това зае и длъжността на главен лекар.

Дълги години работи в УМБАЛ-Бургас със специализациите си по вътрешни болести и нефрология. В момента е началник на отделението по хемодиализа към УМБАЛ-Бургас, за което той има основна заслуга за разкриването му преди повече от 20 години и оборудването му с модерна апаратура. И до ден днешен се грижи за „рожбата си“ в университетската болница  като консултант, работи с млади лекари, като ги обучава.

Роден е на 15 юни 1954 в Бургас. Завършил е „Медицина“ във Варненския медицински университет. За кратко работи в Малко Търново като млад лекар, след което се връща в родния град. Интересен факт е, че като млад е бил и корабен лекар.

Освен блестящ лекар, д-р Мануелян има и силно развита артистична натура. Той пише текстове и музика. Като млад е бил дописник за „Черноморски фронт“ (б.а. днешния „Черноморски фар“).

Общинският съветник Мадлен Мутафян призовава всеки, който иска да подкрепи подписката за удостояването на д-р Мануелян с почетно гражданство, да го направи в Арменската Апостолическа Православна църква „Сурп Хач“.

„За всеки който познава д-р Мануелян е известен неговият голям обществен принос за Бургас“, заяви Мутафян.