Сряда, 14 Авг 2024
    
Камено

Продължават усилията за развитието на крепостта Русокастро

  01.08.2024 17:01  
Продължават усилията за развитието на крепостта Русокастро

 

Съветниците подкрепиха докладните на кмета Вардунски за участие в три  нови проекта

 

На днешната сесия съветниците подкрепиха докладните на кмета Жельо Вардунски, касаещи продължаването на усилията за развитие на крепостта Русокастро чрез три нови проекта. Тези инициативи имат за цел да подобрят инфраструктурата и да привлекат повече туристи към историческото място.

Проектите, финансирани по Програма Интеррег ИПП за трансгранично сътрудничество между България и Турция, включват изграждане на соларна система и създаване на съвместен туристически продукт.

Местният парламент в Камено одобри и докладната, която ще даде възможност на Народно читалище „Съзнание – 2009“ в село Русокастро да кандидатства с проектното предложение „Русокастро - Поглед в историята“ за финансиране по програма „Културно наследство“ на Национален фонд „Култура“. Проектът има за цел да създаде постоянна експозиция в село Русокастро, която ще представя богатата история на едноименната местност, с особен акцент върху средновековната крепост Русокастро. Експозицията ще включва културното наследство на крепостта и артефакти, както и обичаите и традициите на община Камено. Тя ще бъде разделена на историческа и етнографска част, предоставяйки задълбочен поглед към развитието на района през вековете и ще служи като отправна точка за туристите преди или след посещението на крепостта. Общата стойност на проекта е 49 060 лв. от Национален фонд „Култура“ и 10 000 лв. от собствени средства.

С изпълнението на двата проекта по трансгранично сътрудничество се очаква пък да се улесни достъпа до крепостта и да се създадат нови възможности за културно и историческо образование на посетителите. Те включват реставрация и консервация на съществуващите структури, както и изграждане на нови съоръжения за посетители като информационни центрове, пътеки и места за отдих. Освен това ще бъдат организирани различни събития и активности, които да популяризират крепостта и да привлекат повече туристи. Тези инициативи са част от по-широката стратегия на община Камено за развитие на туризма и културното наследство, която цели да стимулира местната икономика и да създаде нови работни места.