Четвъртък, 15 Авг 2024
    
Средец

Фалшива тревога: Не се очертава опасност за средецката болница

  02.08.2024 11:48  
Фалшива тревога: Не се очертава опасност за средецката болница

 

 

Има ли опасност за бъдещето на средецката болница, се питат местните хора, дочувайки коментари по кафенетата или пък четейки публикации в социалните мрежи. Разпространява се тезата, че лично кметът Иван Кичев възнмерявал да „предприеме действия по освобождаване от длъжност на настоящата управителка“ д-р Росица Великова Дичева. Намеква се и това, че заедно с нея от МБАЛ Средец, щели да „напуснат основни кадри - лекари и други специалисти, които поддържат болницата в съответствие с изискванията на Здравната каса, Закона за лечебните заведения и съпътстващия нормативен ред“.

Общински съветници обаче смятат, че такива индикации няма, първо защото  принципал на болницата е Общинския съвет и няма как кметът еднолично да решава,  и второ, защото не е изслушана въпросната докторка в малкия парламент.

По тяхна преценка реален проблем към този момент няма, защото в малкия парламент не е разглеждано финансовото състояние нито е дадено обяснение за това как се стига до 300000 лева допълнително материално стимулиране ДМС за една година за  болница.

Кметът Кичев, към който са отправени нападките, се закани да публикува банкови документи със заплати, заповеди за ДМС, които са раздавани в здравното заведение без санкцията на ОбС.

Голяма част от съветниците  си коментират неформално, че заплатата на кмета, а и техните възнаграждения са по-скромни от шефа на болницата. И подкрепят тезата на Кичев, че  средствата, раздадени за стимулиране на екипа са твърде много.

Очаква се  в комисията по здравеопазване д-р Великова да бъде поканена да даде разяснения за това как са харчени парите и на какви правни основания са насочени към ДМС, а да кажем не към ремонти или пък закупуване на техника. Едва след това може да се коментира по правомерността на случилото се.

Още повече, че смяната на управителя на здравното заведение в никакъв случай не означава затриването му.

А вероятно някъде там в цялата изкуствено създадена драма се крият дълбоко заровени и лични вражди и амбиции, които местните хора добре знаят.