Четвъртък, 15 Авг 2024
    
Спорт

Бургаски легенди в бокса коментират транс скандала на Олимпиадата

  02.08.2024 12:06  
Бургаски легенди в бокса коментират транс скандала на Олимпиадата

Георги РУСИНОВ

 

Изключителен скандал се заформя от дни на Олимпиадата в Париж. Международният олимпийски комитет (МОК) позволи на двама мъже легално да бият жени. Става дума за алжирският транс боксьор Имане Халиф и колегата/колежката му от Тайван Лин Ю Тин, които се състезават при жените в бокса, защото се определяли като такива.

Олимпийската легенда Георги Костадинов: Не може мъж да бие жена на ринга и това няма място на Олимпиадата

Първият буквално преби боксьорката от Италия Анджела Карини, а мачът трая едва 46 секунди. Тогава тя се отказа и падна на земята разплакана. 25-годишният алжирец опита да я поздрави след мача, но тя се оттегли.

Рашко Ломски, световен вицешампион по бокс: Жените-боксьорки унищожиха смелостта на мъжете

„Никой не ме е удрял така силно“, избухна в сълзи италианката.

28-годишният тайванец Тин е възможен съперник на нашата състезателка Светлана Каменова. Именно негов бронзов медал бе отнет от Световната федерация по бокс от Световното първенство в Делхи и бе връчен на нашенката. Причината – тайванецът не успя да издържи теста за пол, който показа, че…изненада – тя всъщност е той.

Проблемът в Париж е, че турнирът не се провежда от Световната федерация по бокс, която бе изключена от Олимпийското движение. Така всички решения са в ръцете на МОК. Българският олимпийски комитет (БОК) излезе с позиция против участието на двете „боксьорки“ на Олимпиадата.

Скандалът набира скорост и се говори за протести и намиране на начин решението на МОК да позволи на двама мъже напълно законно да бият жени, да се неутрализира по други начини.

За „Черноморски фар“ коментират днес легендите в бокса – първият ни олимпийски шампион в този спорт Георги Костадинов и сребърният медалист от Световното в Монреал Рашко Ломски.