Сряда, 14 Авг 2024
    
Бизнес

Ревизиране на неработещата нормативна уредба искат организации от сектор „Храни“

  02.08.2024 14:22  
Ревизиране на неработещата нормативна уредба искат организации от сектор „Храни“

 

Дона МИТЕВА

Национално представителните организации в сектор „Храни“  настояват за предприемане на действия в спешен порядък за ревизиране на неработещата законова и подзаконова нормативна уредба за фискален контрол, за да се гарантира продоволствената сигурност на страната чрез осигуряване на нормални условия за работа на бизнеса.

14 браншови организации са подписали писмо до министър-председателя Димитър Главчев, министъра на финансите Людмила Петкова и министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов във връзка с Наредба № Н-5 от 29 септември 2023 г. за условията и реда за осъществяване на фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск на територията на РБългария. Сред подписалите е и Лозаро – винарската камара, чийто представители само преди дни протестираха, затваряйки пътя между Бургас и Варна в близост до Поморие. След протеста от НАП излязоха със становище, че наредбата е направена с цел да ограничи сивия сектор.

В отговор на това в писмото си национално представителните организации, членове на Националния съвет по храните (НСХ) пишат: „Проблемите и трудностите, пред които са изправени изрядните производители, преработватели и търговци на храни не намират своето решение, а се задълбочават.

На практика единственото решение, което получихме на всички срещи от НАП е да „заобикаляме Закона“ като ползваме изключенията – да се транспортират суровини и продукция с камиони до 3.5т, тъй като реално няма практически варианти на полето да се остойности и претегли продукцията, за да се декларира съгласно изискванията на новия режим. Тези, които до сега заобикаляха Закона и сега продължават да го правят, но за нас - представителите на отговорния бизнес в България, подобно „заобикаляне“  е неприемливо и  недопустимо. В тази връзка отново настояваме за ревизия на Закона, с която да се постигнат практически приложими и адекватни норми за бързооборотния сектор, в който работим“.

„Считаме, че държавата не отчита значимостта на сектор Храни – секторът, гарантиращ продоволствената сигурност на страната и нейните специфики. Следва ли да спрат производства, да фалират предприятия, за да бъдат предприети реални мерки за облекчаване на индустрията и осигуряване условия за нормалното й функциониране?“, питат управляващите хората от сектора.