Четвъртък, 15 Авг 2024
    
Бургас Спорт

Рашко Ломски, световен вицешампион по бокс: Жените-боксьорки унищожиха смелостта на мъжете

  02.08.2024 14:31  
Рашко Ломски, световен вицешампион по бокс: Жените-боксьорки унищожиха смелостта на мъжете

 

Дона МИТЕВА

Този бокс нищо общо няма със стария бокс, който ние играехме, с красота и финес, категоричен е Рашко Ломски, спечелил сребърен медал на Световна купа по бокс в Монреал, Канада през 1981 г. Европейски шампион за младежи 1980 г. в Римини, Италия и Републикански шампион на България.

 Коментарът му идва по повод на това, че Имане (или Иман) Хелиф и Ю Тин-Лин бяха, по решение на Международния олимпийски комитет, допуснати до женския боксов турнир, въпреки че година по-рано IBA (международната боксова асоциация) ги изхвърля от Световното заради неиздържан тест за полова идентичност.

Бургаската легенда е категоричен, че боксът си бе чисто мъжки спорт, територия, в която жените не бяха добре дошли. „Жените навлязоха в бокса, демокрацията и до това доведе. Като започнаха да тренират бокс жените те просто унищожиха смелостта на мъжете. Бият по мъжествеността. Логично е да дойде времето и на тези с не знам какъв си пол. На практика така се получават нещата. Идва и това време, за жалост“, казва боксьорът и отива още по-далече – падението на спорта като цяло.

Ломски коментира, че съвсем други интереси стоят в основата, а не честната битка и успеха на най-добрите и то не само у нас, а и в света като цяло.

„Сегашният шеф на федерацията – не гласувах за него, не го избрах и той ме намрази много жестоко“, признава боксьорът, коментирайки  съмнителните му контакти с определени кръгове.

По повод на това, че в медиите се завъртя информация за това, че  Имане (или Иман) Хелиф е печелил златен медал от един от най-старите боксови турнири на континента - Купа Странджа, Ломски е категоричен: „Ами печелил/а е защото боксът в България вече е на много ниско ниво. То в цял свят е на ниско ниво. Изобщо спортовете падат, те не са приоритет. Хайде в по-големите държави все още дават средства и поддържат спортовете, и за това все още имат постижения. Докато у нас клубовете са оставени без пари. Хората се чудят какво да правят – търсят спонсори“, категоричен е бургазлията.

Връщайки се към своите върхови години той си спомня: „Онези награди и титли, които спортистите от моето време получавахме, нямат нищо общо със сегашните. Те имаха голяма стойност. А ние бяхме щастливи спортисти и се гордеехме. А сега се питат какъв пол са“, заключи боксьорът – легенда.