Четвъртък, 15 Авг 2024
    
Бургас

Желаещите да се обучават в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ се увеличават

  02.08.2024 17:29  
Желаещите да се обучават в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ се увеличават

 

 

Интересът към специалностите в Бургаския държавен университет е повишен спрямо изминали години

 

Голям интерес от кандидат-студенти отчитат от държавния Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ - Бургас.

На изпитите по биология и химия за специалност „Медицина“ в предварителните изпити се явиха 620 кандидат-студенти, а на редовния изпит - 600 души.

Атрактивни и търсени са и специалностите от Факултета по обществено здраве и здравни грижи. Всички бройки са заети още при първо класиране. Голям е броя на кандидатите за специалностите „Акушерка“, „Медицинска сестра“ и „Лекарски асистент“. Една от атрактивните бакалавърски програми „Здравен мениджмънт“ за първа година има държавна поръчка в редовно обучение и всички места в нея са заети.

Така е и за професионални бакалаври „Рехабилитатор“ и „Помощник фармацевт“.

И тази година с постановление на Министерски съвет няколко защитени специалности са без семестриални такси за студентите. Това са: „История и философия“, „Български език и история“, „Екология и опазване на околната среда“, „Химия, Химични технологии“, „Химични технологии и психология на кризисните ситуации“, „Технология на стъклото, керамиката и строителните свързващи вещества“, „Технология на нефта и газа“, „Технология на водата“, „Химично инженерство“ и „Инженерни материали“.

Сред най-предпочитаните са специалностите от професионално направление „Педагогика“ и особено специалност „Предучилищна и начална училищна педагогика“. Там местата са запълнени на първо класиране и почти всички са по първо желание на кандидатите. За първа година университета ще обучава студенти в специалност „Специална педагогика“ в редовно и задочно обучение. Завишен е интересът и към „Българска филология“.

По първо желание много кандидати са се насочили и към специалностите „Компютърни системи и технологии“ и „Софтуерно инженерство“.

Завишен интерес се наблюдава и към специалност „Туризъм“ със степен „бакалавър“. Все още има свободни места и в Колежа по туризъм. Техническият колеж също има възможност да приеме нови студенти между класиранията.

В Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ могат да кандидатстват чуждестранни граждани в съответствие със Закона за висше образование. От миналата година обучението в специалност „Медицина“се провежда на английски език.

Неприетите студенти и тези неприети по първо желание могат да следят за динамика на свободните места и да получат своя шанс да се обучават в Бургаския държавен университет.

От 05 август всеки нов кандидат-студент може да подаде документи, за да участва в допълнителното класирането за прием в университета.

Повече информация за специалностите и свободните места може да откриете в сайта на висшето училище: https://btu.bg/index.php/bg/novini-m-bg/2114-dop-lnitelen-priem-2024-2025