Четвъртък, 15 Авг 2024
    
Общество

След срещата с ИТН: ГЕРБ-СДС няма да подкрепи третия мандат

  03.08.2024 16:22  
След срещата с ИТН: ГЕРБ-СДС няма да подкрепи третия мандат

ГЕРБ-СДС няма да подкрепи правителство с третия мандат, потвърдиха представители на формацията в края на разговорите с „Има такъв народ“ (ИТН), на които беше обсъждана възможността за излъчване на редовен кабинет. Това означава, че отиваме на нови избори. 

Срещата продължи близо три часа.

От страна на най-голямата формация в парламента резултатът от проведените консултации обобщи Деница Сачева. 

"Няма да скрия, че все още между нас съществува известна липса на доверие за това кога преговаряме пред камери и кога решенията се взимат задкулисно. Този парламент е твърде фрагментиран. Той е изключително нестандартен в много отношения, най-малкото защото в него има 38 народни представители, които в момента не са членуващи в нито една политическа сила. В тези 66 гласа, на които вие разчитате към този момент, се съдържат и гласовете на независими народни представители, нечленуващи в нито една парламентарна група. Това създава сериозни рискове за това колко стабилно би могло да бъде мнозинството", посочи Сачева пред преговорния екип на ИТН. 

Тя подчерта, че позицията на ГЕРБ-СДС още от самото начало е била в подкрепа на реализация на първия мандат, а проведените сега разговори могат да послужат за основа на диалог в последващото 51-во Народно събрание. 

Сачева увери, че по време на следващите парламентарни избори от формацията ще бъдат разумни и умерени.

„Няма да прекрачваме никакви граници, а ще градим мостове, защото следващите парламентарни избори трябва да бъдат последните предсрочни за страната“, каза тя. 

Според нея настоящото 50-то Народно събрание няма предпоставки да бъде устойчиво. 

От страна на ГЕРБ-СДС в преговорите участваха също Росен Желязков и Теменужка Петкова. 

"Разговорът внесе яснота, че когато се фокусираме върху политики, избягвайки върху персоналната фиксация, тогава виждаме колко много сме „за“. Ние нямаме значими различия в целите за развитие на обществото, нито във вътрешнополитически, нито във външнополитически план". Това бе оценката на Росен Желязков за разговорите.

От страна на ИТН преговорният екип включваше Тошко Йорданов, Станислав Балабанов, Ивайло Вълчев и други представители на формацията.

В продължилата около три часа среща бяха обсъдени различни теми, сред които бюджетна политика, образование, здравеопазване, икономика, отбраната и други. 

От ГЕРБ поискаха преди търсенето на пресечни точки да разберат имало ли е вчера среща между ИТН, Възраждане, ПП- ДБ, БСП и независимите вече депутати от ДПС. 

Росен Желязков попита прави ли се опит за формиране на паралелно мнозинство, което цели да подреди нов служебен кабинет и да свали председателя на Народното събрание Рая Назарян, предаде NOVA.

От ИТН отрекоха и бяха категорични, че единствената тема да тях е намиране на мнозиство за правителство с третия мандат.

Още вчера с пост в социалните мрежи лидерът на ИТН Слави Трифонов също отхвърли твърденията за неофициални разговори за смяна на председателя на Народното събрание. 

"Нямаме намерение да свалим председателя на Народното събрание. Имаме огромно желание да състави правителство с третия мандат. Без вас кабинет няма да има. Всеки може да се среща с когото прецени. Прочели сте поста на Трифонов - единствените разговори, които водим, са за съставяне на правителство. Ключът е в ГЕРБ. Ако има мнозинство за правителство, включително и с вас може да се прецени дали да се сменя председателя на НС", заяви Тошко Йорданов.

Досега да подкрепят кабинет с третия мандат са се съгласили отцепниците от ДПС, БСП и част от "Величие''. "Възраждане" категорично отказва, а ПП-ДБ ще обяви решението си след съвещание на партийните органи.