Четвъртък, 15 Авг 2024
    
Общество

Футболисти напират да стават даскали по физическо

  04.08.2024 11:47  
Футболисти напират да стават даскали по физическо

 

Наплив. За едно място спорят по 30 души

 

Дона МИТЕВА

Голям наплив има за вакантните учителски места преди началото на учебната година. По 15 – 20  души подават документи за обявените от директорите свободни работни места в общината. А най-голям е напливът на футболисти, и спортисти като цяло, към даскалската професия. Там се стига до 30 души за едно място. Това твърди Константин Янков, областен координатор на Синдиката на българските учители (СБУ).

Логично най-много се търсят такива учители, за които в училищата има най-много часове – начални, възпитатели за различните занимални, учители по български език и литература, по математика. Но като специалисти най-търсени, защото са най-малко като брой, са преподавателите по информатика, физика, химия, биология.

Голяма част от спортистите, които са приключили с активната си кариера, се насочват към педагогическите специалности и добили такива, атакуват училищата за преподавателски места. По-голямата част от тях успешно осъвместяват треньорска дейност в дадени клубове и учителстването.

Основната част от кандидатстващите учители по другите предмети, са такива, които искат да сменят работното си място. „Основната тенденция е хората с опит, които преди години са започнали работа в селата, да правят опити да си намерят работа в града“, обяснява синдикалистът.

Не е малък и броят на хората, които преди много години са излезли от системата и са упражнявали друга професия, подмамени от доброто възнаграждение в училище, да правят опити да се завърнат в клас. Има и такива, които се преквалифицират, за да влязат в класната стая. Това са втората категория кандидатстващи.

К. Янков

„Много малък е делът на безработните, които се пробват за учителски места. Малко са и младите колеги, които са завършили педагогически специалности и търсят място“, обяснява Янков.

Наблюденията му от предходни години сочат, че още първата учебна година голяма част от младите учители се отказват от кариера в образованието. „Все по-неподготвени млади колеги идват в училище. Вече дори не е рядкост да има такива, които пишат с груби правописни грешки. Та се питам, ако тези хора по един или друг начин са взели матурите в средното образование, как са положили успешно държавните изпити във висшето учебно заведение?

Но не само личната им неграмотност и изключително ниско ниво на подготовка като цяло стоят в решението да напуснат системата. Сериозно им влияят стресът, отношението на родителите и големите им претенции, както и непосилната бумащина.

Голяма част от младите колеги идват в училище без да са наясно какво точно се очаква от тях.

Отговорно мога да кажа, че системата в момента се крепи на учителите в предпенсионна възраст, които са и най-много като брой“, обобщава той.

Свободните учителски места се обявяват на два транша в края на учебната година или преди започването на новата.