Четвъртък, 15 Авг 2024
    
Бургас Мнения

Д-р Ванина Цонева, лекар в Първо отделение по педиатрия в УМБАЛ Бургас: Бебетата трябва да се извеждат на разходка в подходящи часове през лятото

  04.08.2024 14:16  
Д-р Ванина Цонева, лекар в Първо отделение по педиатрия в УМБАЛ Бургас:  Бебетата трябва да се извеждат на разходка в подходящи часове през лятото

 

Интервю на Дона МИТЕВА

-        Д-р Цветкова, това лято температурите се оказва, че са с рекордни стойности – как това са отразява на детския организъм, говорим за деца до 2 години?

-        Децата на възраст до 2 години са с несъвършена терморегулация и при продължително излагане на високи температури, това може да доведе до дехидратация. Извеждането на плажа или в количка навън в обедните часове, когато градусите са най-високи крие риск от това детето да бъде претоплено, а дори и да получи топлинен удар, въпреки че не е пряко изложено на слънце. 

-        Трябва ли да бъдат извеждани на разходка и в кои часове на деня?

-        Да, бебетата трябва да бъдат извеждани, но това трябва да се случва в подходящи часове - сутрин до 11ч. и следобед след 17:00ч. Освен това  детето трябва да е подходящо облечено.

-        Ако бебето е на кърма, в жегата трябва ли да му се дава допълнително вода и колко често?

-        Вода може да се дава между паузите за хранене, с подкана.

-        Има ли значение какъв е цвета на детската количка?

-        Да, разбира се. Светлите цветове са по-подходящи през горещото време, тъй като знаем, че отразяват слънчевите лъчи.

-        Трябва ли да се пуска комарника – той не причинява ли термоефект?

-        Няма проблем, стига детето да е изведено навън в подходящите за разходка часове.

-        Как да разбере една майка, че детето й е прегрято?

-        Ако детето започне да повишава телесна температура, стане по-вяло, отпуснато и започне да повръща. Може да е налице и изпотяване, както и топлинен обрив.

-        От каква възраст нагоре може едно малко човече да се води на плаж безопасно?

-        Над 2 годишна възраст, като воденето на плаж трябва да става в ранните сутрешни часове до обяд. В обедните часове да се направи пауза и детето да не бъде на плажа. Също така то трябва  да бъде обилно намазано със слънцезащитен лосион, както и да носи шапка.

-        Кога да се запознае бебето с морската вода?

-        Когато става първото посещение на плажа-след 2-годишна възраст.

-        Кои са най – честите оплаквания през лятото, свързани с бебетата?

-        В момента е сезонът на стомашно-чревните вируси. Те протичат с фебрилитет, повръщане, диария. Чести проблеми са ухапванията от насекоми, както и обривите с различна генеза, които също са причина да бъде посетен спешния педиатричен кабинет. Въпреки летният сезон, също се срещат респираторни инфекции.

-        За какво да следи един родител и кога да потърси лекарска помощ?

-        За белези на прегряване, дехидратация, неуспех при свалянето на температурата, тежко дишане.

-        Как да се предпази бебето от обезводняване, при често срещаните летни вируси?

-        На първо място е превенцията-често миене на ръцете, и спазване на добра хигиена, ограничаване на това  детето да е сред големи групи от хора, както и  контакта с други болни деца. Ако децата под 2-годишна възраст са с летен вирус и с белези на дехидратация, е необходимо болнично лечение.