Сряда, 14 Авг 2024
    
Общество

ИТН върна неизпълнен третия мандат, Радев кани Рая Назарян на разговори за служебен премиер

  05.08.2024 14:30  
ИТН върна неизпълнен третия мандат, Радев кани Рая Назарян на разговори за служебен премиер

"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат на президента.  

"Първо искам да ви благодаря за усилията да оползотворите третия мандат в една много сложна обстановка. Спиралата от избори без резултат продължава да се развихря, което отключва редица деструктивни процеси - отчуждаване на гражданите, блокиране на институциите", коментира президентът пред представителите на ПГ на ИТН. 

Той апелира за дебат за честен дебат, в противен случай сме обречени на повтаряне на процедури, в които все повече хора не виждат смисъл.

Тошко Йорданов от ИТН благодари за доверието и обясни, че преговорите са били публични. "При третия мандат имаше разговори между всички субекти и се постави основа на чуваемост. Установихме, че за целите пред страната не са толкова различни, но това е една добра основа да не стигнем до такава ситуация. Връщаме ви мандата неизпълнен", посочи Тошко Йорданов.

Радев посочи, че Рая Назарян е единственият потенциален кандидат за премиер, с когото не е обсъждал възможностите за  правителство.  И обяви, че ще я покани още днес, за да проведат разговори. По думите, с останалите кандидати вече е провел такива.

Отиваме на поредни парламентарни избори, ИТН ще върне третия мандат неизпълнен

След връщането на мандата, Тошко Йорданов изтъкна, че те са гласували против поправките в Конституцията, с които беше ограничен избора на служебен министър-председател от страна на президента. "Ние ясно заявихме, че тези промени не са полезни и ще доведат до хаос", посочи той. Не пожела да даде оценка дали Димитър Главчев трябва да остане служебен премиер.

"В крайна сметка този 50-ти парламент беше много динамичен и показа на избирателите какви хора се пращат - екзотични хора, хора, които взимат интересни решения", коментира Йорданов.

Припомняме, че в неделя лидерът на партията Слави Трифонов обяви, че ще върнат мандата неизпълнен. 

До тук се стигна, след като ИТН проведе срещи с политическите партии.