Сряда, 14 Авг 2024
    
Несебър

Йорданка Христова пее на празника на Несебър

  05.08.2024 14:41  
Йорданка Христова пее на празника на Несебър

Събитията, посветени на 15 август, Деня на Несебър, тази година са разгърнати в 5 поредни дни – от 13 до 17 август. Общинска администрация, която организира мащабния празник, ще развълнува своите жители и гости с интересни, зареждащи и с внимание към всеки детайл прояви, насочени към публика с различни интереси, вкусове и възраст.

Програма започва с концерт на народния певец Данислав Кехайов и приятели на  13 август под надслов „Фолклорна плетеница“. Събитието ще се състои на Амфитеатър „Жана Чимбулева“  в Стария Несебър от 21  часа. Заедно със славея на Тракия Данислав Кехайов сцената ще огласят изпълненията на  Галя Гильова, Нели Танева, Венцислав Пенев, Танцова формация “Тракийци” и Народен оркестър.

На 14 август в 16 часа на Морска гара Несебър ще посрещне тържествено   кораба „Св. св. Кирил и Методий“, който под командването на кап. II ранг Николай Данаилов, извърши успешна научно изследователска мисия до най-студения континент. От 19 часа същия ден е традиционното литийно шествие с чудотворната несебърска икона на Божията майка, която ще бъде изнесена за поклонение извън стените на храм „Успение Богородично“. В навечерието на празника на града, акцент в програмата е концертът, организиран специално за жителите на Несебър. По идея на кмета Николай Димитров, проявата се посвещава на граждани, които с труда и таланта си през годините са прославили Несебър или са допринесли за добруването на съгражданите си. Концертът започва в 21 часа на амфитеатъра и е с участието  на обичаната от поколения българи певица Йорданка Христова.

Кулминацията на празничните събития е 15 август - Денят на Несебър.  Той  започва със света литургия в храм „Успение Богородично“ в 9 ч., а в 10.30 ч. пред крепостните стени ще се проведе ритуал по издигане на националния флаг.

Най-малките жители и гости на града ще се забавляват с весел детски празник в Южния парк с артистите на „Цирк Балкански“ в 18 часа.

Вечерните събития на 15 август спазват динамиката от предходните години и Несебър отново ще изненада хилядите си гости с атрактивно шоу на няколко сцени. От 20:30 ч. на площад „Жулиета Шишманова“ в Новия град е концертът  на талантливия певец Георги Дюлгеров. В Стария Несебър любителите на фолклорните ритми могат да се насладят на въздействащия концерт на Фолклорен ансамбъл „Чинари“  на Амфитеатър „Жана Чимбулева“ от 21 ч. В същия час за любителите на гръцката музика е концертът на един от най-популярните гръцки изпълнители  Трендафилос, който ще омае публиката с гласа си от сцената на крепостните стени.

Финалът на празничния 15 август ще възхити всички, дошли да споделят емоцията от големия ден. Емоциите ще ескалират в радостен възторг с последните акценти от деня  - дрон шоу, светлинно шоу и пиромузикален спектакъл, които няма да оставят нито един равнодушен пред пиршеството на сетивата.

16 август започва със съвместни прояви между НАП, Агенция „Митници“ и  Община Несебър. Целта е превенция на наркотичната и хазартна зависимост. Първото събитие от инициативата е в 10:30 ч.  в Артиум център- презентация по темата с наркотичната и хазартна зависимост, демонстрация с кучета, обучени в залавянето на дрога. Следва брифинг на НАП, Агенция „Митници" и кмета на Община Несебър в 11 ч., който ще бъде в Старото кметство.

По-късно - в 21 ч., е  концертът с участието на известните изпълнители Дара, Торино и Пашата, 100 кила и Б.Т.Р. на сцената на крепостни стени. Проявата е  под знака на обединената кампания „Не сте сами".

В последния ден от празничните прояви  - 17 август, Амфитеатър „Жана Чимбулева“ ще бъде огласен от  християнски концерт-спектакъл под надслов „Пристан на спасение“. Събитието започва в  20:00 ч. , а в него ще участват  една от примите на българската естрада Маргарита Хранова, Нели Андреева, хор „Св. Йоан Кукузел“, хор „Св. цар Борис Покръстител“, Квартет „Кварто“,  женски хор „Нуша“, Пламен Мирянов, Деница Димитрова, Борис Нанков и др.

Тази година на 15 август и на 16 август ще бъде въведена временна организация на движението в Стария Несебър – от 20.00 ч. до 00.30 ч. ще бъде спряно движението на автомобили по провлака и в цялата стара част на града.