Четвъртък, 15 Авг 2024
    
Бургас

Новозагорско село поиска партизански паметник от Бургас

  05.08.2024 16:14  
Новозагорско село поиска партизански паметник от Бургас

Георги РУСИНОВ

 

Новозагорското село Пет могили е поискало партизански паметник от Бургас. Това става ясно от писмо на директора на Търговската гимназия и общински съветник Павел Чепов. Той пише до Общински съвет – Бургас, че в общината е постъпило писмо от кмета на Нова Загора , с което жителите на селото искат да получат като дарение паметника на Начо Иванов, който се намира в двора на Търговската гимназия. Той е участник в съпровителното движение през Втората световна война и партизанин от Трънския партизански отряд.

По-възрастните може би помнят, че именно това беше старото име на тогавашния Икономически техникум. Преди десетина години монументът бе изместен в страни от централния ход.

„Паметникът стои в двора на гимназията без обозначения и не се използва по предназначение, защото гимназията вече не носи името му, а бюста на Начо Иванов в село Пет могили (родното му място) е откраднат през 2007-а и до ден днешен не са открити извършителите на това деяние“, пише Чепов и добавя, че той като директор на Търговската гимназия няма против да бъде дарен безвъзмездно техния паметник.

„Те ще се ангажират с преместването, транспортирането и поставянето му в село Пет могили“, уточнява той.