Четвъртък, 15 Авг 2024
    
Бургас Общество

Има ли риск при покупката на храна от амбулантни търговци на плажа

  05.08.2024 17:35  


 

Покупката на храни като царевица и гевреци от амбулантни търговци на плажа може да крие рискове за здравето на потребителите, а осъществяването на ефективен контрол от страна на институциите на извършващите такава дейност нерегламентирани лица е трудно и почти обречено начинание. За това предупреди пред портала за икономически и бизнес новини Economic.bg основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова.

„Не се знае при какви условия са приготвени тези храни, къде и как са съхранявани и колко време са разнасяни из плажа, докато стигнат до потребителите. Престой с часове на високите температури и под преките слънчеви лъчи със сигурност катализира процеса не само по влошаването на хранителната им стойност и качества, но и по ферментацията на някои от предлаганите на крак край морския бряг храни. Съвсем отделен, но и също толкова съществен, е въпросът за хигиената“, отбелязва тя.

Според нея рискът от нарушаване на нормите се засилва и от обстоятелството, че при подобни сделки хората не са наясно от кого пазаруват, тъй като най-често това са лица без стационарни обекти и трудно ще бъдат открити при необходимост. „Когато търговецът е анонимен, личната му ангажираност с правилата за безопасност и чувството му за отговорност може да бъдат сведени до минимум.“, изтъква още Руменова.

През миналото лято онлайн платформата „Ние, потребителите“ се е обърнала към специализирания контролен орган, който е Българска агенция по безопасност на храните, с молба за извършване на проверки. В отговора си администрацията уверява, че инспектори на Областна дирекция по безопасност на храните - Бургас са извършили проверка на посочените в сигнала плажове, но не е констатирана нерегламентирана продажба на царевица и гевреци. В писмото още се сочи: „Визираните от Вас обекти са частни лица, които нямат регистрация за извършваната дейност в ОДБХ Бургас. Проверки на нерегламентирана търговия на храни по плажната ивица се извършват през целия туристически сезон. Отговорност на всеки човек е да има правилен избор за здравето си, дали ще закупи храни, предлагани от търговци на плажа.“

За контролните органи действително е непосилно да установят всеки, който е дръзнал нерегламентирано да осъществява разносна търговия. Обективно е възможно да се проверяват складове, вериги на доставки и стационарни обекти, но амбулантните търговци остават неуловими. Поради тази причина експертите винаги съветват клиентите да се избират регламентирани търговци, които осъществяват дейността си на светло.

„Важно за нас, като потребители, е да възприемем, че имаме личната отговорност да се въздържаме от покупки на храни от неизвестни търговци или пък със съмнително качество. Това е гражданският контрол, който можем да осъществим и така да допринесем за чувствителна промяна на начина на предлагане на храни с цел намаляване на рисковете за здравето и живота на нас самите и на останалите“, коментира още Габриела Руменова.