Сряда, 14 Авг 2024
    
Бургас

Премиера на филм и плувен маратон за празника на Остров Света Анастасия

  06.08.2024 11:35  
Премиера на филм и плувен маратон за празника на Остров Света Анастасия

 

10 години отбелязва туристическата атракция

 

 

Дона МИТЕВА

Премиера на  филм и плувен маратон, са двете нови събития, освен традиционните, с които Остров Св. Анастасия ще отбележи своя празник – 15 август – Голяма Богородица. Тази година се навършват 10 години, откакто островът бе превърнат в туристически атракцион и заживя нов живот.

Премиера на филма „Чудото на сътворението“ на колегата Петър Генчев ще запознае гостите с историята на поставянето на подводния параклис и детайли от осъществяването на идеята, възникнала от Сдружение „Приятели на морето“.

„За  първа година ще се организира и плувен маратон под името „Да обиколим острова за Мария“. Иначе отново ще се извие традиционното дълго хоро, ще има както всяка година водосвет. Три дни фарът ще бъде отворен за посетители. Изложбата от икони на Тошко Вачев ще бъде отново подредена при нас“, жалонира събитията губернаторът на острова Павлин Димитров.

Той бърза да се похвали също и с двете царски икони, които са предоставени от Регионалния исторически музей на островната църква за лятото. „Иконите ще останат при нас до края на октомври и тогава ще ги върнем на съхранение в музея, защото са на по 150 години и не бива да зимуват при нас, за да не се повредят“, обяснява Димитров.

Група „Мери бойс бенд“ ще изнесат първия си концерт на празника на Остров Света Анастасия на 15 август. На 16 е концертът на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“, а на 17 е времето на Остава и Hayes&Y.

В трите празнични дни ще има няколко сватби и кръщенета, допълва Димитров.