Четвъртък, 15 Авг 2024
    
Мнения Общество

Топ политолог разкри резултата от заигравката на Христо Иванов с Доган

  06.08.2024 11:55  
Топ политолог разкри резултата от заигравката на Христо Иванов с Доган

 

Два варианта за кабинет след изборите

 

Заиграването на Христо Иванов с Ахмед  Доган срещу Делян Пеевски не постигна нищо друго, освен да "взриви" собствената си общност. Това заяви в студиото на Нова тв политологът Цветанка Андреева по повод скандалното изказване на неуспелия бивш правосъден министър от преди няколко дни.

Изказването на Иванов шокира мнозина, след като той придоби слава в политиката именно с акцията си срещу Доган край летните му сараи в Росенец. Четири години по-късно изглежда тя е била бутафория и сега Иванов е готов на обединение с почетния председател на ДПС.

"Пеевски е подложен в момента под огромен публичен натиск. Призивът на ДПС-Доган е чуждите партии и институции да се намесят в този скандал. Именно това обаче започва да изяджа всички, които се наместват в скандала. И това е феноменът в ДПС. Всъщност имаме един паритет между двама лидери, но от друга страна конфликтът се изнася и разраства. Идеята да се влезе в конфликта в ДПС дойде от либералнта коалиция. Заиграването на Христо Иванов с Ахмед Доган - нещо нечувано, което скандализира и взриви десницата, срещу Пеевски, всъщност провокира конфликт в десницата, а не толкова изясни ситуацията вътре в ДПС", заяви Андреева.

"Това, което успя да направи Пеевки в качеството си на лидер в ДПС, е всъщност да покаже връзката и синхронизацията, ако щете координацията, на президента Радев, на Ахмед Доган и на част от демократите. Показвайки, че те действат заедно срещу него, паралелно с това показа, че държи идеологията на ДПС да остане в евроатлатическия курс и ДПС да бъде част отново във властта в проевропейско правителство. Това е линията, която Пеевски иска да прокара и на този етап успява. Успява да докаже, че ДПС може да бъде точно такава антикорупционна, проевропейска партия",  коментира още Андреева.

Според нея има два сценария за кабинет след изборите. Първият е проевропейско правителство, вторият - анти ГЕРБ кабинет.

Изключително важно е кой ще е премиер, защото от него зависи организацията на вота. Наред със самоиронията на Димитър Главчев, чухме и самооценката му. Към момента преизбирането му изглежда сигурно, доколкото той няма алтернатива, коментира и експертът Елена Дариева, която също бе в студиото.

По думите й Рая Назарян е отказала на Радев и защото няма да може да участва в следващия парламент и да се яви на изборите. "Тя е политическо лице. През април Росен Желязков отхвърли предложението на Радев на същото основание - защото е политическо лице", обясни тя.

Дариева припомни, че при предния цикъл консултации заместниците в Сметната палата отказаха. "Те са с изтекъл мандат от поне две години. От ПП-ДБ искат да се променят принципите на избор на заместници. Т.е. това да не става от премиера и НС. Да се направи обаче тази промяна трябват поне три седмици - време, което ние нямаме", уточни тя.

"С дискусиите около третия мандат се тестваше един изцяло нов процес. Опита се да се смени парламентарното мнозинство и от там да се излъчи нов служебен премиер. Първо дойде идеята да се изберат нови заместници в Сметната палата, преди това се тестваше това и с омбудсман. Идеята е да има и друга фигура, която да е анти ГЕРБ", каза Дариева.

Това отваря два големи въпроса - трябва да е синхронизирано с президента, защото той не иска Главчев за премиер. Двамата имат разрив за външната политика и отбраната, подчерта експертът.

Вторият въпрос е как едно такова мнозинство ще взриви парламента и няма да даде шанс при нов парламент да има съглашение между ПП-ДБ и ГЕРБ", каза Цветанка Андреева.

"В ДПС има паритет между двама лидери, а конфликтът им израства и се изнася между другите партии. Който се докосне до него, ще се взриви", смята тя.

Според Дариева ДПС е в ДНК-то на българската политическа система.  Ако съм виждала някога политическа проява на виртуозност, то винаги е била от ДПС, заяви тя.

Дариева призна, че не очаква нови играчи в следващия парламент, както и нови екзотични сглобки.

standartnews.com