Сряда, 14 Авг 2024
    
Бургас Култура

Песни на незабравимата Едит Пиаф ще звучат на Острова

  06.08.2024 15:11  
 Песни на незабравимата Едит Пиаф ще звучат на Острова

 

Последната музикална проява на Държавна опера – Бургас на  остров „Света Анастасия“, включена в програмата „Купон на Острова“ 2024,  е концертен спектакъл „Едит Пиаф – Non, je ne regrette rien – Edith Piaf”, представящ творчеството на незабравимата френска певица – на 8 август от 21:00 часа на откритата сцена край морския бряг.  С концерта Бургаската опера отбелязва 60 години от земния край на френската икона на шансона.

Събитията от „Купон на Острова“ за доказали притегателната си сила и всеки път живописната сцена се оказва твърде тясна да побере желаещите да преживеят усещането за съчетание на красива музика, неповторимата гледка на залеза над открито море и незабравимото преживяване, което е неминуемо в контекста на романтиката.

Музиката на най-известната шансонетка ще бъде представена от двете солистки на Държавна опера – Бургас – Мария Цветкова-Маджарова и Нона Кръстникова, под клавирния съпровод на изтъкнатия диригент Страцимир Павлов /гост/, който е автор и на аранжиментите.

Ето какво разказва сопраното Мария Цветкова-Маджарова за възможността да изпълни незабравимите шансони на една световна музикална икона, която носи неподражаема харизма, а песните й продължават да навлизат по несравним начин в душевните пространства - сгряват, разчувстват, натъжават, пречистват, възторгват, замислят...

"Възможно ли е да си представите, че една жена миньон, кльощава, с рехава коса, размазан грим, неглижираща своя външен вид и облекло, може да е супер звезда. Да. Възможно е, и това е Едит Пиаф – обожавана, следвана, имитирана, до ден днешен. Муза на съвременни музиканти, певици, композитори и режисьори. Все още не може да се обясни нейната харизва и магия, която е оставила във времето. Най-ярката представителка на жанра шансон, или най-великата шансонетка." – Мария Цветкова-Маджарова.

Другата солистка, която заедно с Мария-Цветкова Маджарова ще представи творчеството на Едит Пиаф на концерта в четвъртък – Нона Кръстникова, също е на романтична вълна преди събитието:

„8 август, на Острова, по залез ще си спомним, ще почетем, ще опознаем Едит Пиаф. Откриването на Олимпиадата в Париж може да пожъна противоречия, но никой не оспори музиката на Едит, която закри събитието в изпълнение на Селин Дион. Казват, че Едит Пиаф танцувала валса на влюбените с постоянство и лудост, като винаги била водеща на дансинга на живота.  Аз не съм такава, но с удоволствие усещам тази сила докато пея нейната музика. Дали се усеща този огън и като публика.

Ела и почувствай…“

Билети за концерта – на касата на Операта, каса „Часовника“, в мрежите на Eventim и Grabo.

Тръгване за Острова – в 20:00 часа на 8 август от „Магазия 1“ на Пристанище Бургас.