Четвъртък, 15 Авг 2024
    
Бургас

Епизоотичната обстановка в Бургаска област е спокойна

  07.08.2024 16:59  
Епизоотичната обстановка в Бургаска област е спокойна

Дона МИТЕВА

 Няма заболели животни овце и кози от чума. Епидоотичната обстановка в Област  Бургас, а и в цялата страна е спокойна. Това стана ясно след заседанието на Областна епизоотична комисия. То бе проведено  във връзка с влошената обстановка в Румъния и Гърция, където  заболяването "чума по дребните преживни животни" се разпространява много бързо.

„От докладите, които бяха представени, стана ясно, че епизоотичната обстановка в Бургаска област е спокойна, няма заболели животни. Мерките са в изпълнение на заповед на директора на БАБХ.

Разпорежда се на Общините да свикат Общинските епизоотични комисии.

Забранява се провеждането на пазари, изложби и други събирания на дребни преживни животни. Освен това придвижването на такива, ако се налага, следва да бъде извършвано след предприемането на необходимите мерки от страна на ветеринарните лекари. Засилва се контрола от БАБХ. Към този момент не е имало съмнения за заболели животни“ това обясни областният управител проф. Мария Нейкова.

Тя коментира, че в Бургаска област има 240 ферми, в които се отглеждат овце и 12 – с кози.

На въпрос за таксата и начина на плащане за дезинфекция на ГКПП-Малко Търново, във връзка с недоволства от граждани, че освен четирите лева за дезинфекция им се вземат и по три лева за банков превод бе коментирано, че дезинфекцията е задължителна и е част от превенцията. А ангажимент на Министерството на земеделието и на БАБХ е да организира и  реда на плащането.

От БАБХ съобщават, че се осъществява ежегодно мониторинг за чума по дребните преживни животни, съобщават от пресцентъра на Агенцията.
Съгласно „Програмата за надзор на някои трансгранични болести по животните“, официалните ветеринарни лекари (ОВЛ) извършват ежемесечни клинични прегледи в шестте южни гранични области. На база оценка на риска са определени животновъдни обекти, в които се отглеждат дребни преживни животни (ДПЖ). От тях се вземат проби за серологично изследване за шап и чума. Последното пробовземане е било през месец юли 2024 г, като всички взети проби са отрицателни.

От началото на годината до момента са извършени над 1200 клинични прегледа по Програмата и са обхванати 46 хил. дребни преживни животни. Над 2000  са взетите и изследвани проби, като всички те са отрицателни.