Четвъртък, 15 Авг 2024
    
Бургас

Могат ли машините да различават доброто от лошото – вълнуващи лекции само на 12 август

  07.08.2024 17:43  
Могат ли машините да различават доброто от лошото – вълнуващи лекции само на 12 август

 

Вълнуващи лекции и участия в практически семинари /уъркшопи/ по актуални теми, свързани с изкуствения интелект ще бъдат част от Първата международна олимпиада по изкуствен интелект – IOAI, чиито домакин ще бъде Бургас. Конференцията, посветена на AI, ще се проведе на 12 август от 10.00 до 14.00 часа в Конгресния център до Морска гара.

Събитието ще бъде с вход свободен за всички, които се интересуват или занимават в сферата на изкуствения интелект, а лекциите ще бъдат на английски език, тъй като на нея ще присъстват световно известни учени.

Поради силния интерес към темите на конференцията и ограниченият брой места в залата в Конгресния център, желаещите да я посетят следва да се регистрират на: https://forms.gle/bvrCgQsbDjanA2639

Първата лекция с дебат след нея ще започне в 10.00 часа в голямата зала на Конгресния център и ще бъде на тема: „Еволюцията на обработката на естествени езици: Какво крие бъдещето?“. Неин лектор ще бъде проф. д-р Руслан Митков е професор по компютърни технологии и комуникации в Lancaster University. Той работи в областта на НЛП, компютърната лингвистика и свързаните с тях области от началото на 80-те години на миналия век и е най-известен с основополагащия си принос в ключови области като разрешаването на анафора. Той е автор на повече от 320 публикации, включително 15 книги, 35 статии в списания и 35 глави в книги.

В този забавен разговор проф. Митков е скицира историята на обработката на естествен език и машинния превод и ще направи преглед на най-новите постижения, задвижвани от задълбочено обучение и големи езикови модели. Той ще сподели своето оригинално изследване, което сравнява LLMs, Deep Learning и основани на правила подходи за избрани NLP задачи и приложения. Тези проучвания ще служат като платформа за последваща дискусия относно бъдещето на обработката на естествен език.

След нея от 11.00 часа ще започне втората лекция – „Има ли изобщо етичен Изкуствен Интелект?“ с лектори Иво Емануилов и Катерина Йорданова. Иво Емануилов е експерт по информационни технологии с над 10 години международен опит като консултант и правен съветник на големи компании в сферата на интелигентното производство, телекомуникациите и медиите. През 2024 г. той създаде I/O Legal като неформална мрежа от експерти и център на правна, научна и технологична експертиза с фокус върху IP, AI и данни.

Катерина Йорданова е изследовател в белгийската компания за нанотехнологии imec и KU Leuven. Нейната работа е фокусирана върху изкуствения интелект и експерименталното и предварително регулиране, регулаторните лаборатории и защитата на човешките права. Катерина съветва малки и стартиращи бизнеси относно управление на данни, защита на личните данни и етични въпроси, свързани със системите с изкуствен интелект.

В този разговор Иво и Катерина ще обсъдят какво означава етика в света на изкуствения интелект, могат ли машините да различават доброто от лошото, чия е отговорността за разработването на изкуствен интелект, който е в съответствие с основните човешки ценности, може ли изкуственият интелект да замени човешката изобретателност и креативност и др.

В 12.30 часа в същата зала ще се проведе лекция за „Демократизирането на креативността чрез инструменти с изкуствен интелект” с лектори Стоян Стоянов и Владимир Грънчаров. Стоян Стоянов е дигитален артист, специализиран в анимационни графики, фотореалистични илюзии и симулации на частици. През 2011 г. е съосновател на Elektrick.me, колектив за анимационна графика, базиран в България. През следващото десетилетие той ръководи десетки проекти за 3D картографиране, вариращи от интерактивни инсталации за марки като Mercedes, Intel, Pernod Ricard, BAT и др.

Владимир Грънчаров е дизайнер и съосновател на Elektrick.me. Завършил е инженерен дизайн в Технически университет – София. Режисирал е големи продукции в цял свят – интерактивни инсталации, мултимедийни представления за концерти, опери и театър, телевизионни продукции и 3D прожекционни мапинги на емблематични сгради в България, Казахстан, Япония, Китай, Русия и др.

Лекцията ще проучи как се трансформира света на цифровото изкуство и творчество. В челните редици на тази революция са инструментите за изкуство с отворен код с изкуствен интелект. Тези мощни технологии със специален фокус върху стабилната дифузия, променят творческия пейзаж. Стоян и Владо ще навлязат в екосистемата от инструменти, която бързо се е развила около изкуството, генерирано от изкуствен интелект, изследвайки как те дават възможност на художници, дизайнери и дори на хора без официално художествено обучение да вдъхнат живот на своите визии.

Конференцията ще завърши с 4 уъркшопа, посветени на изкуствения интелект – „Ефективна фина настройка на параметрите с помощта на Gemma“, „Въведение в ученето с подсилване“, „Трансформиране на здравеопазването с компютърно зрение“ и „Базирани на LLM агенти като цифрови асистенти“, в които ще се включат участниците в Международната олимпиада по изкуствен интелект.

Събитието се организира от фондация ЛЕРАИ, с подкрепата на Община Бургас, Министерството на образованието и науката и под патронажа на президента на Република България. Партньори и спонсори на олимпиадата са институции, неправителствени организации и компании от цял свят.