Четвъртък, 15 Авг 2024
    
Бизнес Общество

18 села в областта са на воден режим

  08.08.2024 11:19  

илюстративна
  БГНЕС

 

Има трайно решение, общините трябва да са инициативни, смята областният управител

Дона МИТЕВА

10  села са с режим на водата в община Карнобат, 4 – в община Сунгурларе и 4 в община Айтос, сочи справка от Областна управа – Бургас.

Това са населени места със собствени водоизточници и проблемът с водоподаването към тях се нарушава, когато са налице няколко фактора – трайно горещо време, продължително време липса на дъжд и заавишена консумация на вода, свързана с поливни дейности на зелени площи, лични дворове, градини, миене на улици, площади и МПС-та. Не на последно място е и остарялата ВиК мрежа и последващите чести аварии. Проблемът е дългогодишен и трябва да се мисли за неговото трайно разрешаване в бъдеще време.

„Кметовете на общинските центрове до сега са се справяли като издават заповеди за въвеждане на режим на водата и за забрана водата да се ползва за нужди извън основните питейно-битови нужди за населението. Доставят водоноски, осигуряват минерална вода за домакинствата. Но пак казвам - трябва да се търси трайно решение, защото климатичните промени и липсата на алтернативи за водоснабдяване ни поставят в ситуации, където населението да е без вода – а тя в днешно време не е лукс, а необходимост“, коментира областният управител проф. Мария Нейкова.

Общините са поставени в ситуация, че трябва да инвестират в изграждането на нови водоизточници или изграждане на водоизточник до резервоар, ако искат да се реши трайно проблемът в техните населени места с безводието.

Трайно решение на проблема с безводието областният управител вижда по два начина. Първият, изграждането на водопровод от водоизточник до резервоар на населено място съгласно Закона за устройство на територията, който е строеж 1-ва категория. Второто алтернативно решение на проблема е сондаж, като съгласно Закона за устройство на територията – тук не се изисква разрешение за строеж. При този тип обекти, съгласно Закона за водите е необходимо издаване на разрешително за водоползване. Подробните стъпки по процедурата и необходимите документи са ясно разписани в закона.

„Ако общините са достатъчно инициативни, ще се справят с избрания от тях вариант за решаване на проблема за следващото лято. ВиК-Бургас ще съдействат на кметовете. Координацията между кметове и ВиК оператора е добра и трябва с общи усилия да се започне и да се реши трайно проблема и да няма повече хора от населените места в Бургаска област, които в най-горещите дни да нямат вода за каквито и да е нужди“, обобщава проф. Нейкова.