Сряда, 14 Авг 2024
    
Несебър

Несебър се представи с изложба в Делхи на 46-та сесия на Юнеско

  08.08.2024 13:50  
Несебър се представи с изложба в Делхи на 46-та сесия на Юнеско

Приключи 46-та сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО,  провела се в  Ню Делхи (Индия). На събитието бе представена постерна изложба „Българска подводна археология", подготвена от Община Несебър, Център за подводна археология, Министерство на културата и Национална комисия на Република България за ЮНЕСКО. Експозицията съдържа изображения на знакови за Несебър паметници на архитектурата и снимки на подводни археологически обекти.

Срещата на Комитета е най-голямото световно международно събитие в сферата на културата, в което участват всички 193 държави - членки в Организацията на обединените нации. Страната ни, която е заместник - председател на Комитета за периода 2021-2025 г. бе представена от  министъра на културата Найден Тодоров.

По време на сесията в Ню Делхи България организира съпътстващо събитие посветено на подводното културно и природно наследство на Черно море и българската подводна археология.

Министър Найден Тодоров обсъди с помощник-генералния директор за култура на ЮНЕСКО, г-н Ернесто Отоне, работата по изготвянето на Плана за опазване и управление на „Старинен Несебър", който трябва да е готов в края на 2024 г. След срещата беше обявено, че следващата мисия на ЮНЕСКО, която ще е с фокус върху подводното културно наследство на Несебър ще бъде проведена тази есен.

Взето беше решение следващата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО да се проведе в София през 2025 г. Домакинството на България е привилегия и признание за усилията на страната  ни за опазване на природното и културно наследство.

В рамките на форума беше подписан Меморандум за сътрудничество в областта на изследванията и опазването на подводното културно наследство между Република България и Австралия.


--