Четвъртък, 15 Авг 2024
    
Бизнес Бургас

13 участници се включиха в новата енергийна общност на Бургас

  08.08.2024 17:27  
13 участници се включиха в новата енергийна общност на Бургас

 

13 участници се включиха в новата „Енергийна общност Бургас - плувен комплекс Славейков“. 10 от тях са физически лица, а останалите три са представители на бизнеса. Събраните средства до момента са близо 47 000 лева, като тази процедура ще продължи най-вероятно до края на септември.

Това стана ясно при представянето на новата инициатива на Община Бургас. В информационната среща със заинтересованите лица участваха зам.-кметът инж. Чанка Коралска, Станислав Андреев от „ ЕнЕфект“ и управителят на Енергиен офис – Бургас Елина Илиева.

„Целта на тази общност е да се обединят усилията на хора, които желаят да подкрепят развитието на Общината в посока използване на зелена енергия и по този начин да се стимулира по-широкото използване на възобновяемите енергийни източници. За тази цел се предвижда изграждането на фотоволтаична централа на покрива на Плувен комплекс „Парк Арена ОЗК“, която ще обслужва спортното съоръжение“, каза инж. Коралска.

Експертът по производство на енергия от възобновяеми източници Станислав Андреев заяви, че подобни общности се създават активно в други европейски държави.

„В Гърция се направи един закон през 2019 – 2020 година и в момента имат над 1000 енергийни общности. Те опростиха много процеса, така че това нещо да се случва. Енергийните общности дават възможност да се постигне енергийна независимост там, където е възможно според спецификите на даден проект“, допълни Андреев.

Идеята за създаването на фотоволтаичната централа е енергията да се произвежда на мястото, където се консумира. Така не се натоварва електропреносната система. Потенциалът за това е огромен, обясняват енергийните експерти. Покривите в градска среда дават в това отношение един огромен ресурс, който може да се оползотвори.

„В това отношение Плувен комплекс „Парк Арена ОЗК“ е един от подходящите консуматори. Системите в басейна и помпите за филтриране на водата работят в постоянен режим. Това гарантира една постоянна консумация. Засега при текущите товарови графици, които сме анализирали за последните 3 години, с 85% сме предвидили, че със сигурност може да покрием консумацията на басейна. Системите обаче може да работят на плаващ режим, така че и 100% от енергията да се консумира на място.“, поясни Андреев.

Ангажиментът, който поема Общината, е да води процеса по издаване на разрешителни, по проектиране и по администриране на цялата инициатива.

За изграждането на соларната инсталация са избрани двулицеви панели. Те са най-добрата технология към момента на пазара. Тъй като покривът е светъл, освен директната светлина, те ще улавят и отразената светлина от повърхността на сградата и също ще я превръщат в енергия. При други проекти, изпълнени с такъв тип панели, се оказва, че количеството на произведената енергия е с 10% повече от предварителните разчети.

Ако искате да се присъедините към „Енергийна общност Бургас - плувен комплекс Славейков“, ще откриете подробна информация, включително бизнес анализ, покана, проект на договор на интернет страницата на Енергиен офис – Бургас - https://energy-office.bg/ео-бургас/.

За допълнителни въпроси и информация може да се обръщате към:

1.    Елина Илиева- експерт в Енергиен офис Бургас, [email protected], +359 889 447 040; +359 56 813765 .

2.    Ивайло Трендафилов- експерт в Община Бургас, [email protected], +359 886 717271 .