Четвъртък, 15 Авг 2024
    
Бургас

Президентът обяви дата за предсрочни избори

  09.08.2024 11:00  


 

Служебен кабинет трябва да бъде представен до 19 август

Президентът Румен Радев обяви дата за предсрочни избори. Те ще се проведат на 20 октомври. Служебният премиер Горица Грънчарова-Кожарева трябва да представи до 19 август.

 „В тази ситуация Вие сте единственият възможен вариант. Убеден съм, че ще вложите своите сили и опит, за да имаме служебен кабинет”, обърна се държавният глава към Кожарева. „Искам да Ви благодаря, че приехте тази важна и отговорна задача, но и да Ви уверя, че за нейното изпълнение ще разчитате само на себе си”, допълни Радев.

Тя благодари за доверието. „Ще сформирам кабинет, който да гарантира нормалното функциониране на държавата до съставянето на редовно правителство. Основната задача на служебния кабинет ще бъде организирането и провеждането на честни избори”, подчерта Горица Грънчарова-Кожарева.

Президентът благодари и на Димитър Главчев за постигнатите резултати и най-вече за това, че е поел отговорност, когато всички останали от „домовата книга” са отказали да заемат поста на служебен премиер. Радев обясни избора си с това, че новият служебен премиер трябвало да бъде равноотдалечен от всички партии в парламента. „Нямаше как този принцип да бъде приложен при избора на г-н Главчев”, обясни държавният глава.