Четвъртък, 15 Авг 2024
    
Култура

Представиха списание „КуклАрт“ по време на фестивала „Дни на куклите“ /ВИДЕО/

  09.08.2024 11:28  

Главният редактор Михаил Байков представи изданието
  Мария Николова

Мария Николова

В Бургас в „Дните на куклите“ бе представено списанието „КуклАрт“,  посветено на Кукленото изкуство в България. Макар и дългите традиции на страната ни, свързани с кукленото изкуство, първото списание излиза едва през 200 8г. То бързо пробужда интереса на хората като детайлно описва какво се случва в света на кукления театър. На място беше Михаил Байков, главен редактор на списанието, който представи последните издания, част от които не са имали премиери, заради пандемичната обстановка в предходните години.

“ КуклАрт“ е първото и единствено списание за куклен театър в България.  Има издадени 17 броя, първият от които излиза през 2008 г.,  с няколко рубрики. В първата,  „Теория, история, опит и полемика“, авторите промотират  интересни и важни текстове, свързани с история на кукления театър, както и различни части и откъси от дисертации. Това е една от основните и най - важни рубрики. Втората е озаглавена „Личности“ и там читателите може да прочетат интервюта с важни за българския куклен театър личности. Третата и една от най - обемните рубрики в списанието е Фестивали и форуми. Четвъртата е под името „Отзиви“, съдържаща различни рецензии и критики. Рубриката „Информация“ е свързана с неща, които са се случили през календарната година. В края на списанието има „Спектогафия“.В началото на издаването му на корицата са изобразени снимки от различни спектакли, а в последствие кориците се правят от художници, като кориците им стават авторски и уникални.

     Всяка следваща година “ КуклАрт“  привлича нови читатели и става едно от любимите четива на любителите на кукленото изкуство.