Четвъртък, 15 Авг 2024
    
Бургас Любопитно

Правете таратор, а не терор

  09.08.2024 12:13  
Правете таратор, а не терор

Георги РУСИНОВ

 

Правете таратор, а не терор. Това заяви днес в Етнокухнята на Етнографския музей журналистът и собственик на сайта „Грамофона“ Десислава Генева. Всъщност тя цитира мотото на ученически конкурс в Разград, в който приготвят най-вкусния таратор.

„То е заимствано от мотото на хипарското движение „Правете любов, а не война“, каза тя.

Деси Генева е участник в интересната инициатива на РИМ-Бургас и заяви, че след като е получила поканата си е решила, че в тези жеги най-добре е да се приготви таратор.

Журналистът разкри, че добре приготвеният таратор винаги може да се използва за поднасяне на лоши новини към съпруга.

„Като например „Скъпи, ударих колата, но в хладилника има таратор“, шеговито поясни тя.

Като професионалист в журналистиката Деси Генева бе подготвила любопитна информация свързана с лятната супа. Тя изреди различните начини на приготвянето й у нас – с настъргани, или нарязани краставици, а напоследък се появява и нов метод чрез пасиране.

„Тараторът освен у нас се среща и в Гърция, където е така наречената салата дзадзики и се консумира с узо. Приготвят го още в Румъния, Сърбия, Турция и Иран. Всъщност се смята, че името му у нас идва от иранския език“, обясни Генева.

Конкурсът в Разград включвал и издояване на крава, чието мляко после се носи в местната мандра, за да се превърне в кисело.

За самото приготвяне на таратора журналистът посочи, че са необходими две краставици, 500 грама кисело мляко, 500 грама вода, 30 грама олио, около две скилидки чесън, копър и орехи.

След като таратора бе готов, присъстващи го опитаха и останаха доволни.