Четвъртък, 15 Авг 2024
    
Бургас Спорт

Първото олимпийско българско злато има бургаски адрес

  09.08.2024 14:37  
Първото олимпийско българско злато има бургаски адрес

Спомняме си медалистите на Бургас и региона от игрите през годините

 

Георги РУСИНОВ

 

Бургас и региона винаги са се славили със своите успели спортисти. Неизброимо много са държавните, балканските, европейските и световните шампиони дали повод на областта да се гордее. Тъй като в момента целият свят е Олимпиадата в Париж, днес ще си спомним за онези, които донесоха злато, сребро и бронз у дома от игрите през годините.

Няма как да не започнем, разбира се, с Никола Станчев, който е първият изобщо българин олимпийски шампион. Той завоюва златото от летните игри в Мелбърн през 1956-а. Тогава светът за пръв път чува българския химн на олимпийски игри. Станчев побеждава в категория до 79 килограма Георгий Схиртладзе от СССР, но губи от Кацурамато от Япония. Налага му се след това да побеждава само с туш съперниците си и го прави срещу Щер от Германия и Линдбланд от Швеция. На финала, отново с туш е победен и Ходж от САЩ.

Никола Станчев е роден на 11 септември 1930-а в бургаското село Твърдица. Състезава се в свободния и класическия стил борба. Залата в Меден рудник носи неговото име. Станчев умира през 2009-а на 78-годишна възраст. Негов паметник в Твърдица е открит през 2011-a.

Продан Гарджев е другият ни златен медалист в борбата на Олимпиада. Той става шампион на игрите в Токио през 1964-а и бронзов медалист на тези в Мексико през 1968-а в категория до 87 килограма.

Роден е на 8 април 1936-а в средецкото село Росеново. С борба се занимава още от дете. Треньор му е Костадин Жабов. Състезава се за СК „ЦСКА“ и СК „Черноморец“.

Два пъти е носител на приза Спортист № 1 на България – през 1963-а и 1966-а. Неговото име носи Национален турнир по народна борба и спортен клуб в Бургас. Почетен гражданин на Бургас. Гарджев умира на 5 юли 2003-а в Бургас, на 67-годишна възраст. В Средец е издигната негова статуя.

Първият българин олимпийски шампион по бокс отново е от Бургас. Това е легендата Георги Костадинов.

На игрите през 1972-а в Мюнхен, той побеждава угандиеца Рвабого на финала в категория до 51 килограма макар да е с тежка травма на двете ръце. Три години след това прекратява своята кариера.

Любопитен факт за него е, че той е един от малкото боксьори, които никога не са чупили носа си.

Атанас Комшев е друг голям шампион в борбата от областта. Той е роден на 23 октомври през 1959-а в карнобатското село Деветинци. Учи в Средно спортно училище „Стефан Караджа“ в Хасково, където тренира борба класически стил с треньор Иван Костадинов. Има множество медали през кариерата си, включително и златни, а върхът му е първото място на игрите в Сеул през 1988-а в категория до 90 килограма.

Животът му обаче завършва трагично едва на 35 години. На 2 ноември 1994-а той пътува от София за Варна с автомобил „Сааб“, шофиран от негов приятел. На 16 километра преди Велико Търново, колата се забива в камион, натоварен с тухли. Комшев претърпява две мозъчни операции, но умира на 12 ноември.

В Карнобат негово име носи спортна зала и клуб по борба. Отборният трофей на държавния шампионат по борба е наименуван „Атанас Комшев“. Възпоменателна плоча има поставена в сградата на Спортното училище в Хасково.

Стефани Кирякова е последният ни олимпийски шампион. Бургазлийката бе част от талантливия ансамбъл по художествена гимнастика и грабна златото на игрите в Токио през 2020-а, които се проведоха през 2021-а заради пандемията от ковид.

Започва да тренира художествена гимнастика от 6-годишна в Бургас. Част от ансамбъла познат като „Златните момичета“ (Елена Бинева, Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова) става през 2018-а.

Кирякова има още няколко големи успеха през кариерата си от световни първенства. Удостоена е с почетно гражданство в Бургас и София.

Със сребърен медал от олимпийските игри през 1960-а в Рим се завръща у нас Крали Бимбалов. Роденият на 1 ноември 1934-а в средецкото село Факия борец същата година на олимпийския си успех е обявен за номер 3 в класацията Спортист на годината на България.

След тежко боледуване умира на 62-годишна възраст. Удостоен е посмъртно със званието почетен гражданин на Бургас. В родното село на именият борец се организират народни борби, а клубът в Царево носи неговото име.

Любопитно е обстоятелството около сребърния му медал в Рим. Той завършва наравно с турчина Тефик Къш. Веднага след срещата двамата са претеглени и нашият състезател се оказва по-тежък с 400 грама. Така златото отива при турския борец. Две години по-късно абсолютно същият малшанс, отново срещу Къш, има и на световното в Толедо, където също сребърният медал остава за Бимбалов.

При щангистите успехите в областта също са много, но олимпийски медал има единствено Георги Марков. Той го печели на Олимпиадата в Сидни през 2000-та година в категория до 69 килограма.

Георги Марков е роден на 12 март 1978-а в Бургас. През 2008-а са последните му участия като активен щангист. Същата година бе тестван и показа положителни проби за стероиди. България тогава оттегли отбора си за Олимпиадата в Пекин.

В момента Марков е треньор във Виетнам, където вече създава шампиони.

Бургас има и бронзов медалист. Това е роденият на 12 октомври 1975-а в морския град Иво Янакиев.

Гребецът спечели бронза от игрите през 2004-а в Атина в дисциплината скиф. Състезава се за родния „Нефтохимик“ като състезател. Преди години беше експерт за област Бургас в Министерството на младежта и спорта.

Има и спортисти, които не са родени в Бургаска област, но се състезават за бургаски клубове. Един такъв е и бронзовият медалист от Олимпиадата в Пекин през 2008-а Кирил Терзиев.

Роденият на 1 септември 1983-а в Петрич борец спечели бронзов медал в категорията до 74 килограма. Терзиев се състезаваше за бургаския „Черноморец“.