Четвъртък, 15 Авг 2024
    
Бургас

Младежи, които са на ти с изкуствения интелект, мерят сили в олимпиада в Бургас

  09.08.2024 14:52  
Младежи, които са на ти с изкуствения интелект, мерят сили в олимпиада в Бургас

 

Дона МИТЕВА

Първата олимпиада по изкуствен интелект, която ще стартира утре в Бургас започва с рекорди. Не само, че е рекорден броят на отборите и участниците в нея – 40  с 200 състезатели от всички континенти, а и това са най-кратките преговори, водени за домакинство. Това споделиха част от организаторите  и съоснователи  Елена Маринова и Александър Велинов.

„Това са най-кратките преговори за домакинство, които сме водили. На десетата секунда от разговора с кмета Димитър Николов имахме съгласието Бургас да домакинства първата олимпиада по ИИ“, коментира пред медиите Елена Маринова и допълни: „Създадохме много хубав проблем на града в средата на лятото как да посрещне над 300 души участници в надпреварата“.

„Това е поредното предизвикателство за нашия град, за тази инициатива, за екипа,  и за повече от 200 участници, които ще премерят сили в най-модерните сфери на дигиталното изкуство. Първо ще покажем перфектно гостоприемство, после ще покажем, че България е доста напреднала по отношение на създаване на кадри и специалисти, което е голямо предизвикателство“, коментира кметът Димитър Николов при срещата с медиите.

„Идеята за олимпиадата ни хрумна, когато бяхме в Банско за ХХ олимпиада по лингвистика – разказва Александър Велинов. – Искахме да направим една по- съвременна олимпиада, която да не е затворена във фундаменталната наука, а да отразява това, което се случва в момента в най-новите технологии. Да е максимално близко до това, с което сегашните ученици – бъдещи студенти, ще се сблъскат да правят наистина“, разказа  Александър Велинов.

 „В края на тази олимпиада всички ще имаме поглед върху това по какъв начин се развива образованието, свързано с изкуствен интелект на световно ниво. Ще можем да видим къде се намираме ние и от тук нататък като община да предвидим онези програми, които ще бъдат внедрени в Бургаските училища, така че да отговарят на тенденциите, които сме забелязали сред най-добрите в света“, коментира зам.-кметът Михаил Ненов, в подкрепа на фактът, който изтъкна Димитър Николов, че в IT -гимназията на Бургас за втора година има прием на ученици в паралелка за изучаване на изкуствен интелект.

Александър Велинов коментира идеята всяка година да се кани шоу звезда с който да се направи нещо, което да остане в историята. „Тази година  поп звездата Мария Илиева застана зад идеята. Тя обича да подкрепя ученически мероприятия. Предстои да видим какъв ще бъде продукта, свързан с нейното творчество, който децата ще направят“.

Бургаското участие в българския отбор е Ванеса Калинкова, която е ученичка в ППМГ „Акад. Никола Обрешков“.

Олимпиадата ще бъде в два кръга – научен (споделена задача) и практически. Ще участват отбори от по четирима ученици с няколко лаптопа.

ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ и ОУ „А.Г. Коджакафалията“ дават подслон на  състезанието. За участниците е предвидена и богата програма, която предвижда те да посетят Ченгене скеле и да се потопят в атмосферата на града.„

В организацията, съставянето на задачите и журито участват водещи учени от световни университети. Част от тях са Оксфордският университет, Масачузетският технологичен институт, Университетът за изкуствен интелект „Мохамед бин Зайед“ в Абу Даби, Копенхагенският университет, както и Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет „Св. Климент Охридски.

Олимпиадата включва и конферентна част, която ще се проведе на 12 август. Участници и гости ще имат възможност да чуят вълнуващи лекции от водещи лектори и да участват в практически сесии по актуални теми от изкуствения интелект.

От създателите стана ясно, че родената в Бургас олимпиада по изкуствен интелект ще пътува по света и всяка година ще се провежда на различни места. Те очакват, че за десетото й издание ще се върнат отново в Бургас.